reportatge

La fira del bestiar de Canillo reivindica la feina dels ramaders

La parròquia de Canillo va celebrar ahir la tradicional Fira del Bestiar, en la qual les cases ramaderes exposen els animals i desenes de parades ofereixen al públic menjar, productes manufacturats i tallers amb activitats d’artesania per als més petits.

La fira del bestiar de Canillo reivindica la feina dels ramadersXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A Canillo no és fàcil tirar endavant aquest ofici, sobretot per l’altura a la qual estem. Amb aquesta fira el que fem és donar-los el suport necessari”. Josep Mandicó, cònsol major de la parròquia de Canillo, és conscient de la dificultat que té ser ramader i de la importància de la tradicional Fira del Bestiar per a aquesta professió. I és que, com bé indica el cònsol, “el bestiar no entén de caps de setmana ni vacances”. De fet, tot i ser diumenge, el bestiar va ser ahir el protagonista i els voltants del Palau de Gel es van omplir de gent que va assistir a veure els animals i a gaudir d’una fira plena de parades amb menjar i productes tradicionals.

Altres autoritats del país van aprofitar la Fira del Bestiar per reivindicar el treball dels ramaders. Una feina que, en paraules de la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, “comporta molt d’esforç i molta dedicació”. El cap de Govern, Toni Martí, també va ser present a Canillo, i després de destacar l’èxit de la fira, on hi havia “encara més gent” que l’any passat, va apel·lar a la memòria dels assistents: “Andorra no és únicament immobiliària i turisme. Aquesta fira representa una realitat que no s’hauria d’oblidar mai.”

Però la Fira del Bestiar no només són animals i els seus ramaders. Multitud de parades van contribuir a fer del dia d’ahir un dia molt especial per a Canillo. Els nens van poder participar en diversos tallers d’artesania gratuïts, en els quals van tenir l’oportunitat de treballar amb vidre i fang, fabricar espelmes o fer els seus propis imants. Alba Fernández, organitzadora de les activitats per als infants, explica que als més petits els agrada molt prendre part en aquests treballs artesanals: “no hi ha més que veure com estan les parades”.

Per a tancar la fira es va dur a terme un acte d’agraïment a les cases que van portar el seu bestiar, les quals van rebre un premi de participació atorgat pel comú i entregat per les diferents autoritats presents a Canillo. Casa Becaina, casa Bortoló, casa Calvó, casa Maistre, casa Mas del Cortal, casa Patxeta, casa Peretol, casa Pirot, casa Regí, casa Soldevila, casa Tomás, casa Xicos, xalet El Noguer, casa Naudi i Aina van rebre el seu reconeixement. Així va cloure un matí que va servir per recordar a la gent, un any més, la tradició ramadera encara present a Andorra. Ovelles, cabres, vaques, conills, gallines i cavalls no entenen de diumenges i l’any que ve tornaran a la Fira del Bestiar per a reivindicar el treball dels ramaders.

La fira del bestiar de Canillo reivindica la feina dels ramaders

tracking