La capital és l'única parròquia que està en contra de la xifra de transferències

Tots el comuns menys el d’Andorra la Vella donen per bona la quantitat de diners que han de rebre de part del Govern

La capital és l'única parròquia que està en contra de la xifra de transferènciesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els comuns de Canillo, Escaldes-Engordany, Encamp, la Massana, Ordino i Sant Julià de Lòria han donat per bona la quantitat de diners a rebre que el Govern va anunciar aquest any en concepte de la Llei de Transferències per a cadascuna de les corporacions del Principat. D’aquesta manera, deixen el comú d’Andorra la Vella com l’única parròquia que ha manifestat el seu desacord amb les xifres, les quals van impugnar en considerar que a la corporació li corresponen més diners dels 9,6 milions que l’executiu els ha comunicat que els transferirà. La cònsol d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, que va comptar amb el suport dels partits de la minoria durant el consell de comú de passat dijous, va presentar un recurs per a reclamar 300.000 euros més a l’executiu en el repartiment de les transferències, en creure que una part “no està ben calculada”. Marsol, que considera que la interpretació que fan de la llei el Govern i el comú és divergent, va posar en coneixement dels altres comuns la posició des de la corporació. Finalment, la decisió de la resta de comuns ha estat donar el vistiplau a les xifres.

El cap de Govern, Toni Martí, davant aquest recurs, va assegurar ahir que en el nou redactat que es troba a tràmit parlamentari “quedarà tot solucionat”, després que s’incloguessin els canvis derivats de la sentència del Tribunal Constitucional. Martí va manifestar que el nou text permetrà tornar “al pacte original amb tots i cadascun dels cònsols”. Tot i que el cap de Govern es mostra comprensiu i considera que el comú d’Andorra la Vella pot interpretar “legítimament” la llei d’una manera diferent a com es fa des del Govern, Martí va posar de manifest la conversa sobre la situació de les transferències amb la cònsol Marsol, qui, segons Martí, coneix que en el moment en què la nova llei quedi aprovada “tot això es regularitzarà”. El mateix Martí va assegurar que els altres sis comuns “no es van sumar” a la reclamació d’Andorra la Vella pel repartiment de les transferències. Ara, l’executiu disposa d’un termini de temps per respondre el recurs de la corporació de la capital i decidir si finalment considera o no la demanda de Marsol. El cap de Govern i la cònsol d’Andorra la Vella van coincidir ahir durant l’estrena del videomapatge a l’església de Santa Coloma.

D’altra banda, David Baró, cònsol major de la Massana, va confirmar que des de la corporació donen les xifres per bones. “Ho vam comprovar, vam fer el càlcul i ens sembla bé”, va assenyalar el cònsol, que manifesta que els comuns estan en espera de les següents passes. “Si el Govern creu que les xifres s’han de mantenir, perfecte. Si no, ja veurem què fem”, va afegir el cònsol.

SANT JULIÀ, SENSE INTERVENTOR

La parròquia laurediana segueix sense interventor, una figura clau en els comuns del Principat, després que l’anterior, Josep Maria Altimir, va decidir marxar. Els possibles motius que s’assenyalen apunten als desacords en el finançament d’estudis que el comú de Sant Julià de Lòria vol encarregar per alguns projectes de Naturlandia. Joan Blasi, fins fa poc interventor delegat del Govern, ha estat un dels noms que han aparegut com a possible substitut d’Altimir.

tracking