Encamp

Torres veu amb “bons ulls” la unió per tren del Pas i França

El cònsol major assegura que la proposta de la Cambra “és una bona opció”, si bé considera que primer “s’haurà d’analitzar”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Connectar el Pas de la Casa amb França a través d’un tren cremallera que circularia per un túnel a la muntanya. El projecte que està estudiant la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra (CCIS) ja ha provocat les primeres reaccions al Principat. En declaracions al Diari, el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, va afirmar que “és una bona opció”. “Nosaltres aquí, al comú d’Encamp, veiem que finalment aquest projecte acabaria al Pas de la Casa”, va assenyalar, i va explicar que per aquest motiu “ho veiem amb bons ulls i de bon grat”.

No obstant això, el mandatari encampadà va voler posar l’accent en les dificultats que comportaria la hipotètica infraestructura, amb un cost aproximat de 120 milions d’euros, i va recordar que “és una idea que s’ha llançat i la qual s’haurà d’analitzar”. En aquest sentit, Torres va afirmar que la Cambra compta amb el suport de la corporació que ell mateix encapçala. “Qualsevol cosa que necessiti per tirar-la endavant podrà comptar amb el comú d’Encamp”, va afegir.

Canviar el model turístic al Pas

Precisament, el cònsol major va referir-se al model turístic i comercial del Pas de la Casa i va apuntar que “el comerç sempre ha funcionat al ser un poble fronterer” gràcies al diferencial de preus “que hi ha sobretot amb França”. En tot cas, Jordi Torres va reconèixer que “potser [el tipus de turista] abans era d’un poder adquisitiu més elevat i ara diguem que en tenim un que no és del mateix nivell”.

Torres va afirmar que “ens agradaria que tornés aquest tipus de turista” i va avançar que la voluntat de la corporació és “fer una sèrie d’accions per mirar de canviar el model de turista que ens visita”.

“Hem d’intentar adaptar el poble, els comerços, els hotels i els restaurants una mica a aquest model de turista”, va afegir, i va subratllar que “si aconseguim això, aconseguirem que tot el sector comercial i empresarial del Pas tingui una millor rendibilitat de la qual està tenint avui en dia”. En aquest sentit, el cònsol encampadà va assenyalar que “aquest any ja s’ha reduït tota la problemàtica dels aldarulls”. “Les intervencions que s’han fet per part dels agents de circulació han sigut força inferiors”, va dir, si bé va reconèixer que el comú no disposa de xifres concretes. “Això vol dir que, poc a poc, el missatge que estem transmetent està passant i sobretot als touroperadors, que jo crec que han pres consciència i el comportament dels seus grups està sent més exemplar que altres vegades”, va afegir.

Torres va congratular-se perquè “poc a poc anem canviant la imatge que donem de poble d’aldarulls i borratxera per una imatge que és la que estem buscant, més de poble civilitzat on tothom té dret a fer certes activitats però dins d’un ordre”.

El màxim mandatari d’Encamp va avançar que la corporació presentarà entre octubre i novembre el manual de bones pràctiques per a locals nocturs amb el fi deprevenir aquelles conductes que generen més problemes de convivència amb els veïns.

EL COMÚ TÉ CONSTÀNCIA DE CONTRABAN PER LA MUNTANYA DEL PAS DE LA CASA

El cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, va explicar que el contraban al Pas de la Casa és un dels temes en què està treballant a hores d’ara la corporació que encapçala i va posar l’accent en què “ha baixat”. “Abans potser els veies circular [als contrabandistes] d’una manera tranquil·la, per dir-ho d’alguna manera, i allò que passava fa uns anys ja no està passant”, va afirmar, si bé no va aportar cap xifra concreta al respecte. No obstant això, Torres va reconèixer que aquest conflicte, que pateix la localitat encampadana juntament amb els aldarulls originats per l’oci nocturn, segueix present a la localitat, tot i que en menor mesura. “Evidentment, continua havent perquè som coneixedors que per la muntanya es continua fent contraban”, va destacar. En aquest sentit, segons va manifestar el cònsol major, el treball que estan portant a terme les forces de seguretat de França i les del Principat sobre el terreny està donant resultats. “Crec que el treball conjunt que hi ha hagut entre la policia andorrana i la gendarmeria francesa ha donat els seus fruits i gràcies a això el contraban ha baixat de manera considerable”, va apuntar. En tot cas, Jordi Torres va posar en relleu que al Pas de la Casa ho ha fet “com a mínim a nivell visual”.

Torres veu amb “bons ulls” la unió per tren del Pas i França

tracking