Escaldes-Engordany

Trini Marín preveu reduir a 17 milions l'endeutament al final del mandat

La cònsol escaldenca assegura que hauran rebaixat a la meitat la xifra “sense deixar de donar servei als ciutadans de la parròquia”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, preveu anar rebaixant el nivell d’endeutament del comú i situar-lo als 17 milions d’euros a finals de l’any que ve. Assolir-ho és una de les fites que s’ha fixat la representant abans de deixar el càrrec l’any que, en haver complert dos mandats, després que la xifra arribés a ser de 34 milions quan ella va entrar per primer cop a liderar l’organisme, l’any 2011, com a successora de Toni Martí.

“En el nostre final de mandat, el 2019, si Déu vol l’endeutament serà la meitat”, afirma Marín, que recorda que els anys de primer mandat al capdavant de la institució van ser “molt difícils”. “Hi havia un nivell d’endeutament molt important perquè veníem d’una inversió també important a la parròquia”, diu la cònsol major, que hi afegeix que aquesta situació va comportar que s’haguessin “d’optimitzar recursos” i “retallar moltes coses” per tornar a redreçar els números.

El comú d’Escaldes-Engordany ja va retallar enguany l’endeutament en 3,1 milions d’euros, una evolució que ha permès situar l’índex per sota ja dels 20 milions d’euros, i per sota del límit legal, establert en més d’un 50%. El sanejament dels comptes ha permès que l’ens hagi afrontat amb recursos propis la compra de la parcel·la de l’antic Hotel Casino per 5 milions d’euros sense la ne cessitat de demanar un crèdit.

Tot i que els últims anys el comú va haver d’ajustar-se el cinturó per encongir els números, Marín també recorda que en cap moment “s’ha deixat de donar servei als ciutadans de la parròquia” i que s’ha sabut trobar la manera per millorar la situació de les finances comunals. “No s’ha deixat de treballar”, diu la cònsol major, que assegura que des del comú s’ha treballat per a tots els col·lectius. “Jo sempre he dit que segurament les coses sempre es poden fer millor, però nosaltres hem assolit tots aquells propòsits que ens van marcar tant en el primer mandat com en el segon”, remarca la representant demòcrata, que no preveu fer el salt a la política nacional quan acabi la seva etapa de cònsol major.

De fet, de cara a aquest últim any i mig, Marín reconeix que l’objectiu és enllestir els projectes oberts i que la intenció no és anunciar fites “importants” perquè no seria “gaire ètic”. La intenció de l’ens comunal és signar els acords amb els propietaris per enderrocar els edificis per al nou aparcament vertical de l’Escalé.

600 PLACES DE PÀRQUING

Segons Marín, aquest pas permetrà veure “la llum al final del túnel per començar a avançar en aquest projecte” que proporcionarà 600 places de pàrquing. L’objectiu del comú és garantir-se ubicacions on poder estacionar el cotxe, ja que de les prop de 3.200 places de pàrquing, la majoria pertanyen a propietaris privats a qui el comú els paga un lloguer. “Potser arribarà un moment en què aquests propietaris acabaran amb aquest contracte i voldran construir i, per tant, jo penso que ha sigut una visió molt bona i amb molta previsió”, diu Marín.

La cònsol major escaldenca fa una valoració positiva de les accions adoptades els últims anys, entre les quals l’embelliment de l’avinguda Carlemany i la decisió de prohibir-hi la circulació. “Va ser una decisió que va ser difícil però de la qual ens en sentim tots orgullosos”, destaca Marín.

LA PISCINA PANORÀMICA, UN ATRACTIU "AFEGIT" A CALDEA

Trini Marín ressalta la inversió que s’ha anat fent els últims anys a Caldea per mantenir i incrementar l’afluència de turistes al centre termolúdic. Un dels projectes estrella a curt termini és el de la piscina panoràmica, que ha d’entrar en funcionament l’any que ve i que tindrà un cost aproximat d’un milió d’euros. Marín remarca que “s’hi està treballant” i que actualment s’estan analitzant els estudis. “Es volia fer aquest any, però com que es volia fer una mica més gran vam decidir fer més inversió”, diu la cònsol major d’Escaldes-Engordany, que afegeix que s’aprofitarà per fer millores a la cuina del restaurant. En tot cas, Trini Marín afirma que el nou atractiu de Caldea requerirà més inversió perquè “no deixa de ser un lloc amb aigua i que necessita molta més inversió de manteniment”. La cònsol major de la parròquia assegura que la nova estructura “donarà un atractiu més que segurament farà que més gent vingui a visitar-nos”. El consell d’administració del centre termolúdic va ser qui va demanar que la piscina fos més gran respecte a la que es va presentar en el projecte inicial i ara s’està treballant per obtenir les certificacions i els permisos d’obra. “No deixa de ser una cosa que sobrevola”, recorda la representant escaldenca, que no dubta que obtindran el llum verd per poder aixecar la nova piscina. “Tindrem tots els permisos”, diu Marín, que al mateix temps diu que el preu final pot ser inferior o superior al previst. “Pel que hem vist, el preu pot variar i pot sortir per una mica menys o una mica més”, relata la cònsol major d’Escaldes-Engordany.

Trini Marín preveu reduir a 17 milions l'endeutament al final del mandat

Trini Marín preveu reduir a 17 milions l'endeutament al final del mandat

tracking