Zones verdes sense productes químics

L’èxit de la iniciativa durant l’any passat ha animat la corporació escaldenca a reeditar la campanya aquest 2018

Zones verdes sense productes químicsC. G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Avançar cap a una parròquia més respectuosa amb el medi ambient i amb la salut de les persones. Amb aquest objectiu, el comú d’Escaldes-Engordany va presentar ahir la segona edició de la campanya Zero productes químics a les zones verdes comunals, que ja va començar l’any passat. El conseller de Medi Ambient, Didier Aleix, va explicar que insecticides, adobs químics, herbicides i fungicides són “un problema per a la salut, tant del nostre personal com per a la canalla que està jugant al parc i pot posar-se l’herba a la boca”. En aquest sentit, des de la corporació escaldenca van assenyalar que els químics “són més eficaços i actuen més ràpidament que els productes naturals, però a la vegada, són residuals i contaminen l’aigua, l’aire i la terra”.

De fet, Aleix va apuntar que “aquests productes estan fets per matar animals”, i va subratllar que “és un tema actual i ens hem de començar a adonar que són realment nocius”.

Repel·lents d’insectes naturals

Per evitar la seva utilització, el conseller escaldenc va manifestar que el comú treballa des de mitjans del 2017 amb vegetació més adaptada al lloc i productes naturals com ara plantes repel·lents d’insectes, sabons i olis naturals, fems animals o triturats vegetals. Uns mètodes que, segons va destacar el responsable de jardineria del comú, Llorenç Esquerra, no tenen un resultat immediat, si bé són més efectius a mitjà i llarg termini i aconsegueixen crear un equilibri natural del medi. “La nostra feina ha canviat, ara es basa a afavorir el creixement de la vida orgànica del subsòl i així aconseguim que s’emmagatzemi millor l’aigua i les plantes són més resistents”, va dir Esquerra, que va posar l’accent en el fet amb aquestes pràctiques “no cal fer servir ni la meitat de l’aigua que fèiem servir abans”.

Un estalvi que, va anunciar Didier Aleix, també s’ha vist traslladat a les finances d’Escaldes-Engordany. El conseller de Medi Ambient va afirmar que l’eliminació dels químics en la jardineria comunal “han suposat un estalvi econòmic bastant important a nivell de compra perquè són productes molt cars”, tot i que va reconèixer que encara “no tenim la xifra concreta”. En tot cas, Aleix va congratular-se per l’èxit de la campanya al llarg de l’any passat i va afirmar que precisament això ha animat el comú a reeditar-la enguany. “Considerem que ha funcionat, la prova és que no hem tingut cap queixa, ningú s’ha adonat dels canvis i això és un bon senyal perquè les zones verdes continuïn estant igual de ben cuidades que abans i sense utilitzar els fitosanitaris”, va dir.

En aquest sentit, Aleix va posar en relleu que Escaldes-Engordany ha prohibit l’ús de fitosanitaris i va convidar la resta de par­ròquies del país a fer el mateix. “Em sembla que sempre ha de començar algú per anar fent una mica de publicitat i fer veure que funciona”, va emfatitzar.

El conseller va avançar que la corporació formarà el personal encarregat del manteniment de les carreteres per reduir l’ús de la sal sense perdre efectivitat durant les nevades.

tracking