El comú demanarà a pagesos que facin obres per evitar esllavissades

David Baró vol implicar propietaris de terrenys perquè construeixin murs de contenció o un sistema de recollida d’aigües per evitar despreniments

El comú demanarà a pagesos que facin obres per evitar esllavissadesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú de la Massana demanarà a alguns pagesos que facin actuacions a les parcel·les cultivades per reduir el risc d’esllavissades. El cònsol major de la Massana, David Baró, explica que el comú té identificats alguns indrets en què s’han repetit despreniments de terra després de pluges intenses. La intenció de l’ens és dialogar a partir d’aquesta setmana amb aquests propietaris i agricultors implicats, que són “dos o tres”, perquè estudiïn la possibilitat de construir un mur o un sistema de recollida d’aigües per evitar que la terra baixi i envaeixi les carreteres. “Aquí hi ha una problemàtica amb els terrenys de cultiu”, diu Baró, que afirma que els incidents són de “poca importància però cada cop que plou, la terra baixa una mica”. Les inundacions i despreniments, segons Baró, es produeixen quan cau aigua abundant a les plantacions i la terra s’atura als forats de desguàs. Anteriorment, com que les propietats no estaven plantades, era menys probable que això es produís. “Abans potser hi havia herba i no passava res”, apunta el polític, que considera que “el privat també ha d’actuar” i mirar de construir un sistema per retenir la terra.

De totes maneres, el cònsol major massanenc afirma que el comú també assumirà les seves responsabilitats a l’hora d’arreglar el que s’ha fet malbé, com ara els torrents i els camins de muntanya. Una de les vies més afectades per les precipitacions de la setmana passada va ser la dels Cortals de Sispony. “El comú farà la seva part, lògicament”, garanteix Baró, que afegeix que miraran de fer “actuacions conjuntes i ja veurem com”.

A LA PRÒXIMA SESSIÓ DE COMÚ

Baró també informa que el comú ha decidit contractar amb caràcter d’urgència una empresa perquè faci les tasques de neteja de les carreteres afectades. L’administració, que per a aquestes obres ha fet servir una part dels estalvis, ha activat aquest mecanisme d’assignació per actuar amb celeritat. En la pròxima sessió del consell de comú que està previst per a finals d’aquest mes, la decisió serà debatuda i avalada per la majoria. “Hi ha tresoreria suficient, hem estat diligents i hem pogut restablir la normalitat molt ràpidament”, comenta el cònsol major massanenc, que admet que “seria molt difícil demanar un pressupost” ara per a posteriorment adjudicar les obres, i és per això que han escollit el sistema “correcte”.

TRENCAAIGÜES I NETEJA

Baró, que vol destacar el treball fet pel Govern i pel COEX per haver estat treballant “moltíssim” a les carreteres generals i secundàries, explica que a la carretera dels Cortals de Sispony s’han fet trencaaigües i s’hi han dut a terme accions de neteja. En tot cas, Baró no s’atreveix a calcular el cost que han suposat els treballs, ja que ara l’empresa adjudicatària enviarà les factures, i en funció de les tasques que ha fet es coneixerà el preu exacte de les obres de reparació. “Ara fem tot el que faci falta, s’envien les factures i el consell de comú aprovarà l’avanç de fons”, diu Baró, que afirma que “si s’han de fer treballs, es fan”. Considera que les esllavissades de la setmana passada van ser un esdeveniment de “força major” i que “quan cau una tromba d’aigua en una zona molt concreta”, és “impossible poder dimensionar-ho”. Alhora, considera que les actuacions també permetran “minimitzar l’impacte perquè no torni a passar”.

El dirigent també es mostra tranquil pel fet que la tresoreria del comú sigui sòlida, amb prop de cinc milions d’euros als comptes bancaris. Això, segons el cònsol, també permet afrontar sense angoixa els imprevistos que es poden ocasionar, i a més comenta que quant a ingressos per l’impost de transmissions patrimonials (ITP), en un trimestre ja han recaptat el que havien previst per tot l’any 2018. “Estem al doble del que havíem calculat en el pressupost”, ressalta Baró.

tracking