Comuns

Encamp també reté part del salari als urbans per a una mútua

En el cas encampadà, però, la retenció es fa a la totalitat dels treballadors per cobrir el cent per cent del sou en cas de baixa

Encamp també reté part del salari als urbans per a una mútuaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

De les sis corporacions parroquials que han informat de com garanteixen el compliment de l’article 36 de la Llei dels agents de circulació –Canillo no ha facilitat aquesta informació–, només Encamp té una mútua assimilable a la d’Escaldes. En aquest cas, però, la retenció salarial no s’aplica només als agents de circulació, sinó a tota la plantilla. “Tots els treballadors paguen per una mútua obligatòria l’1,15% del seu sou, que cobreix el 100% del salari en cas de baixa mèdica”, van informar des de la corporació. A més, van afegir que el comú abona una pòlissa que cobreix tots els treballadors en cas d’invalidesa o mort.

El d’Encamp seria l’únic cas en què hi podria haver afectació en funció del que acabi resolent el Tribunal Constitucional (TC) sobre la mútua escaldenca. Urbans i comú mantenen des de fa cert temps un litigi per la legalitat de la mútua. La justícia inicialment ha anat donant la raó a la corporació però la darrera sentència del Superior va instar l’anul·lació de la caixa. El comú ha tornat a portar l’afer al TC i la mútua es manté perquè el mateix Superior va avalar la mesura cautelar sol·licitada per l’administració de congelar la supressió de la mútua fins que no hi hagi la decisió final del Constitucional.

El fons de la qüestió es troba en l’article 36 de la Llei dels agents de circulació. Un article que primer diu que els comuns han d’assumir la cobertura total del salari en cas de baixa per accident laboral o malaltia professional de l’agent de circulació, però que després els avala per fer-ho a través d’una mútua nodrida amb les retencions salarials als treballadors. La mútua va ser l’opció que va triar Escaldes (amb una retenció de l’1,5% del sou als agents) i també Encamp (que l’aplica a tota la plantilla) però no la resta de corporacions. El comú d’Ordino va informar que garanteix la totalitat del salari en cas de baixa mèdica, també si es tracta de malaltia comuna. El de Sant Julià de Lòria també se’n fa càrrec, però en aquest cas quan és accident laboral. Al comú d’Andorra la Vella, la cònsol major, Conxita Marsol, explica que també s’assumeix aquesta cobertura i per a tothom: “Ho cobreix tant per als urbans com per a la resta de personal del comú. A banda, el col·lectiu d’agents de circulació té contractada una pòlissa que cobreix els casos de mort o d’invalidesa greu.” Finalment, el comú de la Massana especifica que garanteix la cobertura total dels agents de circulació a través d’una pòlissa contractada amb una empresa externa asseguradora, mesura que existeix des del 2005. En paral·lel, tant els agents de circulació com la resta de treballadors comunals poden aportar l’1 per cent del salari “per gaudir de complements a les prestacions de la CASS i la participació en el fons de pensió”.

Més enllà de continuar amb el plet judicial, el comú d’Escaldes ha fet un altre moviment dirigint-se per carta al Consell General per demanar una modificació de la llei per aclarir-la. I és que també les successives sentències judicials s’han posicionat de les dues maneres, primer avalant la potestat comunal de crear aquest model per garantir la cobertura del sou i ara dient que qui se n’ha de fer càrrec és el comú.

Per parròquies

-A Ordino el comú garanteix el 100% del salari dels agents de circulació en tots els casos de baixa mèdica, també de malaltia comuna.

-Sant Julià tampoc té mútua i el comú es fa càrrec de cobrir el cent per cent del salari dels urbans si estan de baixa per un accident laboral.

-A la capital també és una prestació que assumeix el comú. De fet, ho fa per a tota la plantilla en cas de baixa.

-La Massana dona cobertura total als agents de circulació a través d’una pòlissa contractada amb una empresa asseguradora externa. Es fa així des de l’any 2005.

-Encamp té mútua per als agents de circulació i per a la resta de treballadors. Se’ls reté l’1,15% del sou perquè rebin tot el salari si estan de baixa.

-Escaldes té mútua però només per als agents de circulació. Se’ls reté l’1,5% del sou. El sistema resta pendent del TC.

tracking