La corporació prepara una ruta per vuit orris

Jordi Torres afirma que servirà per donar a conèixer el patrimoni de la parròquia i alhora per atreure més turistes

La corporació prepara una ruta per vuit orrisComú d'Encamp

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Posar en valor els orris del Principat i aconseguir crear un nou atractiu turístic a Encamp. Amb aquest objectiu, el comú va presentar ahir el projecte per connectar, a través d’una ruta de senderisme de dotze quilòmetres, vuit d’aquestes construccions ramaderes ubicades a la parròquia. El cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, va explicar que la corporació va engegar els treballs el 2013 per poder fer realitat una ruta que preveu que estigui totalment operativa el 2021, després dels treballs arqueològics necessaris per condicionar i restaurar els orris seleccionats.

Torres, però, va anunciar que l’any vinent es podran programar algunes excursions puntuals dirigides als infants del país, si bé no serà fins que finalitzin els treballs arqueològics que la ruta no estarà oberta al públic en general.

Diversos tipus d’orris

La ruta començarà als Cortals d’Encamp i acabarà enllaçant-se amb la ruta ja existent a la vall de Pessons. Un camí que també tindrà accés per Grau Roig i pel Funicamp, a Solanelles, i en què, va apuntar Torres, els visitants podran trobar-se amb diversos tipus d’orris i alhora gaudir de la natura. En aquest sentit, l’arqueòleg i director de l’excavació, Josep Font, va posar l’accent que quatre dels vuit orris s’han restaurat o bé encara s’han de tractar, i va assenyalar com a grans atractius l’orri del Cubil, el d’Encenrera i el d’Emportona, així com un de petit que hi ha al costat de l’estany de Pessons.

Unes construccions, hi va afegir, “que fins fa poc eren bastant desconegudes” i que “contenen molta història”. De fet, Font va posar en relleu que el d’Encenrera alberga restes de l’època romana i el d’Emportona té una estructura d’origen medieval. Els quatre orris restants, va afirmar, “es deixaran tal com estan perquè la gent pugui saber com han arribat aquestes cabanes a la nostra època”. En aquest sentit, Font va explicar que els orris serveixen per explicar l’evolució d’una societat, que “com a qualsevol altra regió del Pirineu” ha estat vinculada tradicionalment a la ramaderia.

“Les actuacions arqueològiques que estem duent a terme posen de rellevància que el comú està tenint molta ambició amb el patrimoni i el que estem fent és inèdit a tot el Pirineu”, va considerar Josep Font. En aquest sentit, la directora del departament d’Higiene, Medi Ambient i Agricultura de la corporació encampadana, Vanessa Carrascosa, va informar que el pressupost total per posar en marxa la ruta és de 495.000 euros. Una quantitat que està repartida entre els treballs de recerca arqueològica, la reconstrucció de les cabanes i la senyalització de l’itinerari.

La ruta, va subratllar Carrascosa, “ensenyarà a la gent que hi vagi que les pedres al camí tenen un valor i una història al darrere”. “És un producte que ha de ser exclusiu i únic a tot el Pirineu”, va afirmar Torres. De fet, el cònsol major de la parròquia d’Encamp va avançar que la voluntat de la corporació és estudiar la possibilitat de posar en marxa un centre d’interpretació dels orris una vegada la ruta estigui plenament opera­tiva.

La corporació prepara una ruta per vuit orris

tracking