x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Sant Julià de Lòria

L'os de Naturlandia va morir per causes naturals

La necròpsia practicada al parc revela que 'Iaia', de 20 anys, va patir una infecció de matriu, segons ha informat el parc lauredià
Un os jugant al tancat de Naturlandia

L'ossa de Naturlandia va morir per causes naturals

Un os jugant al tancat de Naturlandia

Xavier Pujol
Dos dels ossos de Naturlandia al parc d'animals.

Investiguen la mort d'un os al parc d'animals de Naturlandia

Dos dels ossos de Naturlandia al parc d'animals.

ARXIU
Actualitzada 12/06/2018 a les 14:45
    Ignasi de Planell / Redacció Andorra la Vella
Un veterinari de Govern ha certificat la mort per causes naturals de l'ossa Iaia, segons ha informat avui Naturlandia en un comunicat. Des del parc es detalla que la necròpsia practicada a les instal·lacions de l'ecoparc lauredià revela que el plantígrad va morir "a causa d'una infecció a la matriu, una patologia habitual en osses d'edat avançada" i s'especifica que Iaia, nom que li donaven els cuidadors, tenia 20 anys i és un dels animals que va arribar al moment de la inauguració de Naturlandia.
L'ossa va ser trobada dilluns cap a les nou del matí "amb mig cos dins de la bassa del tancat", s'indica al comunicat, i d'acord amb el protocol d'actuació i davant la sospita que l'animal estava mort es va avisar al departament de Medi Ambient.

El nombre d’ossos a Naturlandia ha quedat reduït a tres després de la mort ahir, per la qual cosa en un any Camprabassa ha vist com desapareixien dos dels cinc plantígrads que acollia el recinte: Torb i 'Iaia'. Dels tres que van arribar inicialment el 2013 encara hi ha el Julio i l'Enciam després de la mort de l'ossa dilluns, i també hi és la Neu, que va néixer al parc fa tres anys.
A diferència del que va succeir el juny de l’any passat, els primers indicis apunten que l’animal hauria mort per causes naturals. El ministeri de Medi Ambient, però, ha obert una investigació per cor­roborar-ne les causes i determinar si s’estaven duent a terme tots els controls obligatoris per garantir la seva salut atesa l’edat de l’animal. L’ossa Úrsula era la mare de dos dels cadells que actualment hi ha al parc d’animals lauredià, juntament amb un mascle.

La mort del plantígrad no tindria cap similitud amb els fets que van succeir ara farà un any dijous vinent, quan es va matar a trets un os que s’havia escapat del tancat. Torb va ser abatut el 14 de juny per un guarda amb el seu rifle particular de dos trets.

Sense data per al judici
L’autor dels trets va ser detingut deu dies després, un cop la investigació policial va determinar la correlació exacta dels fets. Es va negar a declarar i se li va imputar un delicte contra el medi ambient (article 297), va passar a disposició judicial i se’l va processar. L’acusat va sortir en llibertat amb càrrecs un cop va rebutjar l’ordenança penal que se li havia proposat. Gairebé un any després la causa s’està instruint i no hi ha data fixada per al judici al Tribunal de Corts.

El comú lauredià va mantenir des del primer moment una versió que es va demostrar falsa. L’animal no es va escapar per un forat que havia escarbat prop de les tanques de seguretat, sinó que ho va fer perquè algú es va deixar la porta del tancat oberta. Tant el responsable dels trets com el director del parc d’animals van ser acomiadats, però van rebre la màxima indemnització permesa.

NOVA SANCIÓ PER FALTA DE SEGURETAT
El ministeri de Medi Ambient va imposar a final del mes passat una sanció de 3.000 euros a Naturlandia per una falta de manteniment de les instal·lacions que comprometia la seguretat del recinte. Els tècnics del departament van obrir un expedient en detectar, com ja va passar fa un any, que al tancat habilitat per als ossos hi havia diversos forats que els animals havien escarbat en una zona pròxima a les tanques de seguretat, i d’aquesta manera s’obria la possibilitat que un dels ossos es pogués escapar. El fet que els animals haguessin pogut fer diversos forats posa de manifest que no s’estan fent les comprovacions necessàries al recinte, per la qual cosa s’estan incomplint els protocols de seguretat del parc.
  • #25 Cruela de Vil
    (13/06/18 06:45)

    L'ossa ha mort a causa d'una infecció a la matriu. Això no és per causes naturals. Vivint en un parc sota control veterinari i ls resta, la pregunta és si aquest animals passen revisions veterinaries, reben tractaments, o només sels dona de menjar i ja tal. Ben trist tot plegat. 

    Respondre
  • #24 Maria
    (12/06/18 17:20)

    No n'hi ha prou amb dos morts per entendre que aquest animals no estan en un lloc adequat? s'ha de considerar urgentment un trasllat a una reserva on tinguin més espai i on se'ls cuidi millor, és vergonyós! Naturlandia no te les condicions per tenir aquest tipus d'animals no es pensa en el seu benestar si no en els interessos econòmics.




    Respondre
  • #23 Julià
    (12/06/18 15:50)

  • #22 Canòlich
    (12/06/18 15:04)

    Quina pena que ens alimentem d'odi, de xerrades sense sentit, l'os ha mort per causes naturals, res a veure amb l'altre os
    A traves de xarxes socials alimentem odi a la gent, caldria que els entesos que tant valents son, fent escrits,aportessin iniciatives, entreu escrit a govern, amb la signatura real vostre, això NO ara posà merda SI, el que vol fer be les coses , ho fa amb silenci, recullin firmes, no fa mal a la gent treballadora, segur que mes de la meitat de respostes son de gent que ja respiren eleccions.
    Quina pena em feu.

    Respondre
  • #21 Naturista
    (12/06/18 14:52)

    Naturalment, d'un tret al cap

    Respondre
  • #20 Sadisme cultural
    (12/06/18 14:44)

    Ja n'hi ha prou d'espectacles amb animals, tant els circs amb animals com els zoològics,com els Parcs són presons per als animals. Aquests éssers pateixen una vida imposada en la qual són segrestats i tancats fora del seu hàbitat natural i utilitzats per a un entreteniment basat en el negoci del exibicionisme que frega el sadisme, la població ha de prendre consciència i rebutjar aquest tipus d'espectacles que pertanyen al segle passat.

    Respondre
  • #19 Joan
    (12/06/18 14:30)

    El qué no ente es com no hi ha un veterinari per controlar i cuidar els pobres animals.En tot parc de animals es obligatori tenir veterinari i altres.

    Respondre
  • #18 karlitos
    (12/06/18 14:13)

    Esperem amb ganas una roda de premsa del cònsol a la Terrassa del edifici del Comù....Son divertidas i plenas de comèdia……!

    Respondre
  • #17 Clan de la Paca
    (12/06/18 12:27)

    No tenen ni idea de portar un zoo, sabran portar una parròquia O país. Que deixin els animals lliures, tanquin el parc i treguin el munt de ferralla. I prou d'inventar, heu arruïnat un paradís fiscal, tancat un banc i mira com està el país. Fora Democrates per Andorra i Unió Laurediana!

    Respondre
  • #16 Elemental estimat Watson.....
    (12/06/18 11:56)

    No és per res, però ja van dos óssos morts en menys d'un any ..... restar-li importància no només és infantil, a més és sospitós.

    Respondre
Veure’n més
25
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts