Sancions per no recollir les tifes dels gossos a partir del 2020

El sistema d’identificació per ADN, que s’aprovarà a l’estiu, s’aplicarà a partir d’aquell d’any per detectar els amos incívics

Els propietaris que no recullin les tifes dels gossos seran sancionats a partir del 2020M. M. / ANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La normativa que sancionarà els propietaris que no recullin les caques dels seus gossos s’aprovarà aquest estiu. Així ho va declarar al cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, durant la reunió de cònsols que es va celebrar ahir a Encamp. Segons Mortés, “ara estem en fase avançada per aprovar el reglament de cara al proper mes d’agost”. El dirigent va especificar que la previsió és que al setembre d’aquest mateix any es publiqui el concurs per a l’adjudicació dels serveis, i que a partir del març del 2019 entri en vigor l’aplicació. Amb això, els comuns pretenen sancionar aquells propietaris de gossos que no recullin els excrements, que d’identificaran a través de l’ADN obtingut de les mostres fecals.

Etiquetes:

En aquest sentit, Mortés va concretar que entre el 2019 i el 2020 s’establirà el període de temps d’un any perquè els propietaris vagin a censar els cans al veterinari, i es preveu que un cop finalitzat aquest termini es comencin a aplicar les sancions. El dirigent va reconèixer que els terminis seran llargs, “el més important és obtenir aquest cens, i això comportarà un cert temps”, però va argumentar que “són les formalitats que toca fer per fer-ho bé i no podem fer una altra cosa”, i va afegir que “el més important és obtenir aquest cens”. Segons el cònsol, les quantitats a satisfer en concepte de multa encara no s’han definit, i va voler deixar molt clar que qui tingui un gos l’haurà de censar, “a part del xip, hi haurà obligació de censar amb ADN”. El cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, va recordar que “tots els animals en el període d’un any passen pel veterinari, perquè els has de fer les vacunes”. Per aquest motiu, Torres va dir que els veterinaris seran els encarregats d’avisar els propietaris. El projecte fa més d’un any i mig que s’està gestant, de fet, ja el febrer del 2017 es va anunciar que la mesura es faria efectiva a principis d’aquest any, però finalment no va ser així.

La Iniciativa del carnet jove

D’altra banda, durant la reunió de cònsols d’ahir dimarts, representants del Carnet Jove van presentar un pla estratègic fet de manera conjunta amb el ministeri de Joventut. Aquest pretén recollir les demandes dels joves sota el projecte anomenat Realitat i reptes del jovent d’Andorra. Els representants de l’entitat van presentar les quatre fases de la iniciativa. Una primera fase de disseny; una segona amb entrevistes i sessions de treball amb joves del Principat; la tercera per analitzar les dades; i una fase final que consistiria en l’elaboració d’un pla estratègic nacional. Per portar a terme tot això, l’entitat va demanar als comuns que assumeixin tres quartes parts dels 65.000 euros del cost total del projecte, és a dir, que aportin 55.000 euros. Segons va explicar Torres, aquesta xifra seria assumida per totes les corporacions i l’executiu a parts proporcionals. Torres va destacar que “tot el que siguin iniciatives que vagin en benefici del jovent ens semblen bé”, i va afegir que aquest pla servirà per “resoldre les mancances del jovent d’avui en dia”. Tot i això, Torres va manifestar que caldrà analitzar-ho “a nivell intern” per junta de govern i consell de comú.

Finalment, l’ens del Carnet Jove va proposar als comuns que incrementin la quota anual de participació que els donen perquè passi de 6.500 a 10.000 euros per corporació.

tracking