Reportatge

Pluja de colors

Més de 300 persones van apropar-se ahir al Prat Gran per acomiadar-se del fred de l’hivern al més pur estil indi. Amb pluges de pols de colors, música i balls de Bollywood, infants i joves van gaudir d’un matí de diumenge diferent al parc encampadà.

Pluja de colors

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Entre núvols, amenaça de pluja constant i el record recent d’una neu que encara és ben present a alguns indrets del país, sembla, darrerament, que el Principat encara estigui immers en un hivern a principis de juny. Ahir al matí, però, al parc encampadà del Prat Gran, més de 300 persones van acomiadar les baixes temperatures i van reivindicar l’inici de la primavera en la tercera edició de la festa Holi. “A Andorra, tot i que encara fa fred, s’ha de celebrar amb alegria l’inici de la primavera. Avui acomiadem un hivern que sembla que s’està allargant una mica”, va explicar Diana Torra, just abans del compte enrere que va donar inici a la característica explosió de pols de colors d’aquesta tradició índia.

Entre el llançament de colors, les corredisses i les rialles de petits, joves i fins i tot algun pare amb ganes de reminiscències de la seva joventut, l’organitzadora de l’esdeveniment va destacar que aquesta és una festa “divertida i dinàmica” que, gràcies a l’animació musical al més pur estil Bollywood, va permetre traslladar els encampadans, per moments, als carrers del país oriental.

De fet, el Diego, resident a Andorra, però viatger freqüent a l’Índia, va reconèixer que tot i les diferències evidents entre l’original i la reproducció occidental, la festa del Principat “té els ingredients bàsics d’una Holi: colors, ganes de divertir-se i molta alegria”. “Això és una reivindicació de la felicitat i estaria molt bé que el comú impulsés més jornades com aquestes. És un plaer veure com gaudeixen els més petits tacant-se la roba vella amb els pols de colors”, va afegir. Precisament en aquest sentit, l’Alberto, veí d’Encamp, reivindicava “més activitats per a les famílies”. “He vingut amb les nenes i s’ho estan passant molt bé. És un diumenge diferent. Avui a Encamp plou de colors. Mira la petita, va tan blava que sembla un bar­rufet!”, va dir, entre rialles.

Una idea que va refermar la Vanessa, habitual dels diumenges al Prat Gran. Segons va comentar, “no sabíem que es feia aquesta festa, però la veritat és que a partir d’ara estarem pendents per saber quan la tornen a fer per poder venir”. “Els nens estan com bojos amb tants colors!”, va exclamar. Des d’una de les paradetes que van ocupar el Prat Gran amb bijuteria i complements amb records orientals, la Laurence va posar en relleu “que ara es fan moltes activitats per atreure els turistes, però també s’ha de tenir present que els residents volem activitats com aquesta festa d’avui [ahir]”.

La Holi, va assenyalar Torra, també serveix per “deixar anar tot el rencor i les males idees. És una forma per dir adeu a les emocions negatives i continuar endavant amb nous colors”. Per això, va remarcar, “cada vegada intentem que la festa sigui més divertida. Enguany, la novetat ha sigut el DJ professional que, juntament amb el grup Lotus de Bollywood, està fent ballar tothom”. “La participació, amb el temps que fa, està molt bé perquè a tothom ens costa sortir de casa amb el fred i la pluja”, va afegir.

Per la seva banda, des de la comunitat índia a Andorra, van celebrar “el bon funcionament” d’un acte que els permet “gaudir d’una tradició de l’Índia però sense sortir del Principat”. La Bhatdi, natural de l’Índia i resident a Andorra des de fa més de vint anys, va indicar que aquest costum va començar al seu país amb l’objectiu de donar la benvinguda a la primavera. “Aquests són els colors de la primavera, de les seves flors, i amb ells fem una festa que és com el nostre carnaval”, va dir, i va puntualitzar que “allà també ens llancem aigua amb pistoles de joguina, però aquí fa massa fred”.

Pluja de colors

tracking