Els antiheliport asseguren que el projecte costarà el triple del previst

A partir dels informes que els va donar Govern, els veïns estimen que la infraestructura podria valdre més de 10 milions d’euros

Els antiheliport asseguren que el projecte costarà el triple del previst

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La plataforma veïnal que lluita contra la instal·lació de l’heliport als terrenys de les Tresoles va denunciar ahir “l’elevat cost” i les “grans dimensions” que tindrà el projecte, segons es desprèn dels informes que els va fer arribar el Govern la setmana passada i que ja han començat a valorar. Segons el seu portaveu, Alfons Miralles, serà “més gran i més car del que s’havia comentat, ja que Govern va dir que podria costar entre tres i quatre milions d’euros i estem veient que sobrepassarà de llarg els 10”, va denunciar. A més, el portaveu tampoc veu amb bons ulls la grandària que tindrà la infraestructura aeronàutica, perquè ocuparà una superfície d’entre 3.500 i 5.800 metres quadrats. Per tot plegat, va assegurar que “mantindrem la nostra posició en contra del projecte i per això seguirem amb la recollida de signatures, perquè la instal·lació no vagi a aquest indret”.

Els veïns es van veure “sorpresos” per les mides que tindria l’heliport, perquè “ens esperàvem una pista d’aterratge i ara ens trobem que hi haurà un edifici de quatre plantes amb un garatge on es guardaran els vehicles del COEX”, va lamentar. A més, es va mostrar molt decebut perquè fins on han pogut llegir als informes, no hi ha cap protecció especial per a la canonada d’aigua d’Engolasters. “Aquesta era una promesa de Toni Martí”, va recordar Miralles, que va afegir que “ens preocupa molt que s’hagi deixat de banda perquè és una canonada per la qual baixa aigua a 35 metres cúbics per segon i amb una pressió de 50 bars, així que si hi ha algun incident, costaria molta estona reparar-lo, amb la consegüent quantitat d’aigua que cauria al poble”, va indicar.

Els informes de França

Miralles també va destacar que finalment l’Aviació Civil francesa no faci els informes que validin tot el projecte, “tal com ens han anat repetint els ministres des de fa més d’un any”. En aquest sentit, el portaveu de la plataforma es qüestionava la raó per la qual finalment no es faran. “Després de tant de temps ara ens diuen que no existiran. No serà que tenen la resposta i no és tan positiva com ens han assegurat?”, va dir. A més, tampoc els va agradar la reacció de l’executiu a l’hora d’encarregar-los a una empresa privada, que a més hauria de ser la més econòmica. Per Miralles, “s’equivoquen una altra vegada perquè haurien d’adjudicar-les a la millor companyia i la que tingui més reputació, no a la més barata”, comentava.

Finalment, la plataforma criticava que els estudis acústics presentats no tenen en compte el poble d’Escaldes, sinó que se centren només en la zona on hi haurà la infraestructura, i que per tant “allà no ens afecten”. A més, es queixen que algunes cases estan a menys de 100 metres de la instal·lació i que això “suposarà un increment del risc en els ater­ratges i en els enlairaments”.

Menystinguts pel ministre

El portaveu de la plataforma no va voler valorar les paraules de la consellera general del PS, Rosa Gili, que la setmana passada va acusar la cònsol major de la par­ròquia, Trini Marín, de ser còmplice amb l’executiu, perquè “no hem tingut mai el seu suport, encara que l’hauríem volgut tenir”. Es va mostrar cautelós amb la resposta de la cònsol, amb qui es veuen avui i “en espera del que ens digui. De moment sempre ha volgut esperar fins a tenir els informes, i ara que ja els tenen, esperem una resposta diferent”, va desitjar. Per altra banda, es va mostrar molt més crític amb el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, i amb el Govern en general, ja que per ells sí que se senten “tractats com a ciutadans de tercera, perquè els projectes inicials a la Comella i al Patapou van caure i en canvi aquí sembla que es farà sí o sí”. Finalment, també va recordar com el cònsol major d’Encamp, Jordi Tor­res, els va titllar de “tiquismiquis” i va lamentar que “sembla que per a ells l’opinió de la ciutadania no compta per res”, va lamentar.

REUNIÓ DE POBLE EL DIA 15 VINENT

Alfons Miralles va indicar que avui hi haurà una trobada amb la cònsol major, Trini Marín, per posar en comú les opinions que tenen les dues parts sobre informes que els va facilitar el Govern. En aquest sentit, el portaveu va indicar que “esperem i desitgem que ara la cònsol sí que estigui amb el poble”. Per altra banda, la plataforma celebrarà una reunió de poble el pròxim dia 15, a la sala d’actes del comú, per explicar a tots els veïns que hi assisteixin, les raons per les quals es posicionen en contra d’aquest projecte, i allà voldran seguir recollint signatures per frenar-lo. Per ara, ja en tenen més de 2.000.

tracking