Reportatge

Sant Fred dels Cortals

Una nevada inesperada va gelar la tradicional celebració de la diada de Sant Jaume dels Cortals. Els assistens van abandonar l’espai per anar a menjar un arròs.

Sant Fred dels CortalsArnald Sanllehy

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La diada de Sant Jaume dels Cortals va tenir la presència inesperada de la neu, un element que va obligar al centenar de persones que es van reunir ahir a la petita església encampadana, a refugiar-se a l’interior del temple. “Feia temps que no veia tantes persones entrant a la missa” reia un dels padrins tot just quan arrencava la litúrgia. “El temps no sempre ens acompanya, com es pot comprovar, però és impressionant la devoció que té la gent d’Encamp per Sant Jaume dels Cortals”, remarcava la cònsol menor, Esther París, minuts després que finalitzés la missa i la gent sortís a fora, on els esperava un pica-pica que va retardar les ganes de marxar que tenien els assistents. “És la primera vegada que vinc i ho faig perquè m’ho va recomanar una amiga. És cert que fa una mica de fred, però observar aquest paisatge amb una copa de vi a les mans, fa que hagi valgut la pena”, reconeixia la tarragonina Mònica Buqueres.

Molt a prop, la Sònia, explicava la seva relació amb Sant Jaume, ja que “aquí em vaig casar fa dos anys. Quan la vam venir a veure ens va enamorar i des d’aleshores, amb el meu marit s’ha convertit en una tradició tornar-hi el dia que s’obren les portes de nou. I que duri per molts anys!”, reia. Les baixes temperatures, pròximes als tres graus, van provocar que ràpidament la gent comencés a marxar. De fet, a la una del migdia ja no hi quedava pràcticament ningú, quan en principi havia de durar fins a les 13.30, moment en què la festa es traslladaria a l’alberg de la Baronia per celebrar una arrossada popular. Això és el que esperava el Nino Marot. “Aquesta diada és molt maca i estic molt content que la comissió de festes hagi recuperat el dinar popular. És un bon motiu per retrobar-nos i fer poble”. Respecte a la meteorologia, el jove recordava que “fa uns anys hi havia un pam i mig de neu, així que no n’hi ha per a tant”.

El conseller del PS+I, Joan Sans, destacava que “és dels anys en què més gent ha vingut, encara que celebrar-ho a la primavera provoca que un any tinguem molt de sol i al següent... ja ho veieu, oi?”

tracking