El comú tanca els comptes del 2017 amb superàvit de 720.000 euros

La corporació va executar un 66,5% de la inversió prevista, que va ascendir a 1,4 milions, la major part destinada a les escoles velles

El comú tanca els comptes del 2017 amb superàvit de 720.000 euros

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El consell de comú d’Ordino va aprovar ahir, amb l’abstenció de les dues conselleres de la minoria liberal, els comptes de l’exercici del 2017, que s’han tancat amb un superàvit de 720.735 euros. Una xifra que segons va explicar la consellera de Finances i Pressupost ordinenca, Maria del Mar Coma, s’obté d’haver liquidat 11,53 milions d’ingressos i 10,8 milions de despeses. Coma va posar en relleu que els ingressos del 2017 van ser molt similars als de l’exercici anterior, quan es van recaptar 11,3 milions. “Una petita diferència” positiva que la consellera va atribuir fonamentalment a un lleuger augment de la població, durant el passat exercici a la parròquia, que va suposar un increment de la recaptació de l’impost de foc i lloc, i alhora a l’increment del 6,22% del capítol de taxes i altres ingressos en relació amb l’any anterior, sobretot pel que aporten “l’escola Bressol, els aparcaments i, un any més, el centre esportiu”.

Respecte de les despeses, Maria del Mar Coma va destacar que es va liquidar el 89,64% de la total pressupostada inicialment, uns 13 milions d’euros, i que la despesa corrent del 2017 va augmentar un 3,76% en comparació amb el 2016. Aquest creixement, va afirmar Coma, va estar provocat per l’increment del capítol destinat a béns i serveis, sobretot “per l’augment dels costos de la treta de neu i la pujada del preu dels carburants.” Pel que fa a les inversions, es va liquidar el 66,56% de les previstes en el pressupost. Així, per a l’exercici del 2017 estaven compromeses inversions per 2,85 milions d’euros i s’han acabat liquidant 1,4 milions d’euros en aquest sentit. D’aquesta despesa en inversió, Coma va remarcar el pes de les obres de les escoles velles, a les quals es van destinar 879.800 euros; de l’enllumenat públic, amb 39.300 euros; del parc del Prat del Call, en què es van invertir 31.500 euros; o al centre esportiu, on es van destinar uns 21.000 euros.

Endeutament de 17,8 milions

L’endeutament del comú que encapçala el cònsol major, Josep Àngel Mortés, era, a 31 de desembre del 2017, de 14,5 milions d’euros. Una xifra que arriba als 17,8 milions tenint en compte l’endeutament de les societats participades per la corporació, és a dir, Secnoa, la societat que gestiona l’estació d’Ordino-Arcalís. Segons va manifestar Coma, aquest endeutament suposa un 154,45% del sostre d’endeutament i es manté per sota del 200%, que és el límit permès. L’exercici passat es van destinar 955.021 euros a reducció de deute i el romanent de tresoreria va quedar fixat en un total de 3,9 milions d’euros.

ACORD PER REACTIVAR L'HOTEL CASAMANYA

El cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, va explicar ahir que el comú ha arribat a un acord amb el quart de la parròquia perquè aquest últim cedeixi els seus béns a la corporació. Segons va assenyalar Mortés, el comú els haurà de destinar tots per a un servei públic, a excepció de l’antic hotel Casamanya, a hores d’ara tancat, i del qual també se’n podrà fer un ús privat. Amb tot, Mortés va puntualitzar que el projecte que s’instal·li a l’edifici del Casamanya haurà d’aportar “un valor afegit al poble d’Ordino”, si bé el cònsol va avançar que de moment no han rebut l’interès de cap entitat pública ni privada.

En aquest sentit, va reconèixer que no serà fàcil trobar inversors per a aquest espai, ja que es tracta d’un edifici catalogat per Patrimoni i “això encareix considerablement les reformes”. L’oposició liberal va celebrar el conveni entre el comú i el quart i la possibilitat de reactivar l’hotel Casamanya, “un puntal que portàvem al programa”, va afirmar la consellera Sandra Tudó. Tot i això, Tudó va rebutjar la possibilitat que l’espai acabi en mans privades.

tracking