Sant Julià de Lòria

El comú i el SAAS estudien crear un centre de dia a la parròquia per a la gent gran

La consellera de l’àrea Social reconeix que ja hi ha hagut els primers contactes però que el projecte encara està en fase “embrionària”

Centre de dia comú Sant Julià
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de Sant Julià de Lòria i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) estan estudiant la possibilitat de crear un centre de dia per a la gent gran de la parròquia. La consellera de l’àrea Social, Paqui Barbero, va explicar ahir que la corporació ja ha mantingut els primers contactes amb el SAAS per posar en marxa un equipament que actualment no existeix a la parròquia laurediana. Barbero va precisar que el comú té la voluntat ferma de fer-lo realitat, però que és un projecte que “ha de pilotar el Govern”. En aquest sentit, la consellera laurediana va assenyalar que els estudis per comprovar la viabilitat de l’espai els haurà de fer l’executiu. Amb tot, Barbero va reconèixer que “de moment” la corporació només ha mantingut una reunió amb el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària. De fet, va posar en relleu que el projecte “encara està en un estat molt embrionari”, ja que “al comú estem en espera d’una segona trobada per continuar tractant la posada en marxa d’un centre de dia a Sant Julià”.

Paqui Barbero va apuntar que es tracta d’una demanda de la gent gran de la parròquia que el comú va poder conèixer a final de l’any passat gràcies a les enquestes que va realitzar, juntament amb el Centre de Recerca Sociològica (CRES), a tots els majors de 65 anys residents a Sant Julià de Lòria. “Creiem que s’ha d’ajudar les famílies dels avis que vulguin estar a casa i no vulguin anar a una residència. Així seria molt més fàcil”, va destacar. Quant a la localització de l’hipotètic centre de dia, la consellera de l’àrea Social va afirmar que el lloc “ideal” seria la Llar de Lòria, tot i que “s’hauria d’estudiar més a fons”, per la seva proximitat al centre d’atenció primària. “Tenir-lo al costat dona tranquil·litat perquè hi ha infermeres i metges”, hi va afegir.

El menjador, “segona prioritat”

D’altra banda, Barbero va explicar que la idea de posar en marxa un menjador social per a la gent gran de la parròquia “ha quedat com a segona prioritat” per al comú lauredià, atès que només dues persones es van interessar pel projecte. Per això, la consellera va precisar que “no ha quedat descartat però s’haurà de veure en un futur la seva viabilitat si hi ha més potencials usuaris” d’un menjador que s’instal·laria a la zona de la cafeteria de la Llar de Lòria. En aquest sentit, Barbero va destacar que l’estructura per acollir el menjador ja està preparada per si “en algun moment hi hagués més usuaris poder atendre la demanda”. El preu, hi va afegir, seria “social”. Finalment, la responsable de l’àrea de Social va recordar que la parròquia ja va disposar d’un espai similar i va tenir “poca acceptació”.

De manera paral·lela, Barbero va afirmar que ja s’ha posat en marxa el programa social Radar per assegurar que tots els majors de 65 anys de la parròquia que viuen sols i no tenen família al país disposin d’una xarxa de suport per a la detecció de situacions de vulnerabilitat. “Hem creat un canal de comunicació amb unes sis persones d’entre 75 i 85 anys per evitar el seu aïllament social sense envair el seu espai personal”, va afirmar.

Teleassistència i xarxa d’alertes

Francesca Barbero va exposar que ja estan donant teleassistència de la Creu Roja a dues persones majors de 85 anys, el perfil més vulnerable. A més, va manifestar que hi ha una treballadora familiar que els truca pràcticament cada dia i que els botiguers als quals compren habitualment estan preparats per activar una alerta en cas que la persona en qüestió es comporti d’una manera anormal.

CAMINADA PER A GENT GRAN AMB MOTIU DEL DIA MUNDIAL DE LA SALUT

SANT JULIÀ DE LÒRIA. Amb molta diversió. Així es va iniciar la caminada popular que van realitzar ahir una trentena de persones, majors de 60 anys, per celebrar el Dia de l’activitat física a Sant Julià de Lòria. El grup va sortir de la plaça de la Germandat i va arribar fins a la font dels Coms, des d’on va tornar a la plaça. El comú va organitzar una iniciativa en què va estar present Barbero.

El comú i el SAAS estudien crear un centre de dia a la parròquia per a la gent gran

tracking