Reportatge

Meritxell s'omple de pols i soroll

Els comerciants de l’avinguda ja comencen a notar els efectes de les obres que s’allargaran durant quatre mesos. La pols, el soroll i els carrers tallats fan que alguns perdin clients o que embrutin els locals. Alguns critiquen el projecte però esperen que acabi bé.

Els comerciants opinen sobre les obres
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Molta pols i excés de soroll, això és el primer que contesten els comerciants de l’avinguda Meritxell quan se’ls pregunta per quines afectacions els ocasionen unes obres que avui tot just engeguen el tercer dia. “El primer que ens afecta és el soroll perquè fa que entri menys gent de l’habitual, però és que, a més, ni tan sols els més fidels s’han acostat avui”, comenta Michael Meira, de la botiga Terminal Duty Free, i el segueix el Remy Guasch, propietari de l’estanc Les 1.000 Pipes. “És bastant pesat estar tot el dia amb el tacatacataca de fons. Almenys espero que si som els primers a començar també siguem els primers a acabar”, desitja. L’Albert és responsable de la botiga de roba Monterosa i opina el mateix que els seus companys. “El soroll és molt molest i la pols, ja t’ho pots imaginar, a netejar s’ha dit!” El Joan Flores, responsable de L’-Ments, reconeix que té “la botiga feta una merda” i l’empleada d’una joieria recorda que “aquí tenim rellotges i joies que cada vegada que entri algú portarà molta pols a l’interior, i se’ns pot fer malbé part d’un gènere que val molts diners”.

El Joan Iglesias, gerent de Tràmit, tampoc veu amb bones perspectives els mesos que duraran les obres, però “almenys les fan en mesos que són fluixets pel que fa a vendes, però mentrestant estic segur que ens anirà molt malament. Per començar el soroll que tenim aquí fa que hàgim de treballar amb la porta tancada”, manifesta, i la Isabel, una treballadora de Misako, garanteix que a partir de demà “tindrem pèrdues, ja que entre el soroll i que la gent que no pot entrar seran uns mesos molt durs”. La treballadora d’una sabateria es pregunta: “Dissabte també treballen? Si és així, no sé com la gent que puja aguantarà amb aquest soroll. Nosaltres tenim la porta tancada perquè si no és impossible.”.

Durada excessiva

Són uns quants botiguers els que opinen que els quatre mesos en què es projecta l’obra són massa. Alguns com la mateixa Isabel entenen que són obres importants però es pregunta: “Per què no ho han fet per trams? Per què tot alhora? Així segur que en sortirem perjudicats.” El Rajú, que és propietari d’Imoto, manté una opinió similar. “Quatre mesos em sembla moltíssim. Un parell, d’acord, però més, no ho sé. S’hauria d’haver fet per trams perquè afecti el mínim possible.” Des de la sabateria mencionada, la treballadora comenta: “Jo el que no veig és que ho facin tot de cop quan es podria fer una part i després l’altra. El sistema escollit no és lògic.” Finalment, Imma Garrallà comenta que “per nosaltres un mes és llarg, dos, llarguíssim, i quatre, ni t’ho explico, però també és cert que no tot consistirà a picar el carrer”.

Crítiques al projecte

Alguns botiguers es mostren molt crítics amb el projecte. Especialment ho és Remy Guasch. “Espero que sigui per a bé però en aquest país és molt fàcil gastar els diners quan no són d’un mateix, per exemple, pagar deu milions per una avinguda renovada fa només cinc anys”, i hi afegeix que espera “que amb el mobiliari que hi havia, en lloc de portar-lo a la Comella perquè es podreixi, el subhastin o en treguin algun rendiment”. En aquest sentit, la Imma Garrallà també es pregunta si “calia fer les obres, amb el poc temps des de l’última remodelació?”, i recorda com un client francès li va comentar que “en aquest país no esteu amortitzant les obres que feu. A França això no passaria”.

Una avinguda més arreglada

Les molèsties que ocasionen els treballs a dia d’avui no impedeix creure que una vegada acabats els resultats siguin positius. Així, Michael Meira diu que “en general veig bé que es faci aquesta remodelació i per sort, les obres no duraran tant com deien al principi”. Antoni Isaac Ramírez, de la Farmàcia Rocamora, també està convençut que “valdrà la pena l’esforç, encara que espero que passin ràpidament”. El Joan Iglesias reconeix que “és un mal menor i crec que quedarà bé i maca, i que ens beneficiarà en un futur pròxim”, i l’Albert, de Monterosa, hi afegeix que “el resultat és a llarg termini i esperem que valgui la pena, si no, per què es fa?”. El Joan Flores reivindica que espera “que una vegada finalitzin les obres a la part alta ja no tinguem excusa i tothom vegi que seguim sent l’avinguda principal d’Andorra. Que no som un tercer carrer mal il·luminat, sinó que els clients que pugin per la Rotonda segueixin amunt per una zona arreglada”.

El comú s’endú una última crítica, la del Sergi Garcia, treballador de Foto Cine Color. Ell no entén “com és que faran dos carrils si fan les voreres més amples i avui ja gairebé no hi passen dos autobusos? Vull veure-ho acabat perquè no m’ho crec”.

Meritxell s'omple de pols i soroll

tracking