Marsol espera que el repartiment per als comuns ara premiï més el pes de la població

La cònsol major de la capital explica que esperen tenir una nova oportunitat per incloure la reclamació en les noves negociacions

Marsol espera que el repartiment per als comuns ara premiï més el pes de la poblacióANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú de la capital es mostra satisfet per l’anul·lació parcial de la Llei de transferències i veu les futures negociacions per reformular una part del text com una oportunitat per incloure el criteri poblacional. La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va explicar ahir durant la calçotada popular de la parròquia que la deliberació dels magistrats és “una alegria continguda” i va recordar que el comú no estava d’acord amb el text.

Amb la decisió del TC s’obre una porta perquè la capital torni a reclamar un repartiment dels recursos que tingui en compte el factor demogràfic. “El comú d’Andorra la Vella continuarà mantenint la seva posició de les necessitats que té respecte a d’altres parròquies”, va dir Marsol, que alhora va expressar que “ens hem d’atansar una mica més a l’equitat que diu el TC”. Marsol, que va admetre que són “conscients” que són “minoritaris”, va assegurar que les negociacions per reformar la Llei de transferències eren “una oportunitat històrica” per fer “justícia” a la població. “No es va voler, potser ara en aquestes negociacions ens donaran una mica més aquesta oportunitat”, va afirmar Marsol. La cònsol major de la capital va reiterar que “s’ha de prioritzar la població perquè la població té més necessitats que el territori”.

La cònsol major d’Andorra la Vella també es va mostrar equidistant dels grups que van presentar el recurs i va recordar que, si bé van oposar-se a la llei, van respectar que el Consell General “la votés contra les nostres pretensions”. “Jo vaig de cara i nosaltres a les reunions que vam fer amb el Govern i el Consell General vam manifestar el nostre desacord”, va dir Marsol, que assegura que es van manifestar i que es van sotmetre a la majoria. La cònsol major de la capital va assegurar que “ben aviat” es reuniran amb l’executiu per mirar de refer aquest contratemps. Tot i que el comú no va presentar cap recurs d’anticonstitucionalitat, Marsol va dir que la sentència del TC els dona “una mica” la raó, malgrat que va reconèixer que no “en tot el que pretenia” l’ens.

Llum verd al pla d'energia

D’altra banda, Marsol va tancar files al voltant del pla d’infraestructures del Govern, que preveu instal·lar més plantes generadores d’energia per tal de reduir la dependència de l’exterior abans del 2030. Marsol va afirmar que han avalat el projecte de Govern i va explicar que és “necessari per a la nostra pròpia sobirania”. La cònsol major de la capital, que va admetre que la proposta permetrà produir més energia, va assegurar que les diferències amb el Govern s’han solucionat.

L’executiu preveia la instal·lació d’una infraestructura energètica, encara que sense concretar de quin tipus, en un terreny de la Borda Nova que el comú considera que és un bon indret per edificar. L’executiu, segons Marsol, ha recollit la preocupació del comú i proposarà una altra ubicació. “El que no podem acceptar és que se’ns instal·li un element que tampoc està ben definit en una zona on hi ha una possibilitat de créixer molt important”, va dir. “Tenim la paraula de Govern que ho reconsiderarà i que buscarà alguna altra ubicació perquè aquest no és el millor indret”, va assegurar la cònsol major de la capital.

CALÇOTADA PER P OSAR EN RELLEU LES BONES RELACIONS AMB VALLS

La plaça del Poble es va omplir ahir de ciutadans que van gaudir de la calçotada popular preparada pels membres de la Societat Agrícola de Valls. La jornada gastronòmica s’emmarcava en els actes d’agermanament entre Valls i Andorra la Vella, que van destacar que volen enfortir encara més els llaços entre les dues ciutats.

tracking