Política

El PS acusa DA de menystenir la proposta per reformar els comuns

El partit titlla de “falta de respecte” les declaracions de Conxita Marsol a l’hora de valorar la idea presentada pel grup parlamentari

El PS acusa DA de menystenir la proposta per reformar els comunsPS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partit Socialdemòcrata (PS) va acusar DA de menystenir la proposta de llei que la formació va presentar fa dues setmanes sobre l’organització i el funcionament dels comuns. El PS, que entre altres aspectes proposa que el cònsol major es dediqui a la seva funció a temps complet o eliminar la figura del cònsol menor, es van mostrar molestos amb les declaracions de la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, que va dir que no se la llegiria.

“Sobten algunes declaracions, en concret de la parròquia d’Andorra la Vella”, va etzibar la consellera del PS+I a la capital, Dolors Carmona, que va titllar les reaccions de la cònsol de “menyspreu” i de “falta de respecte”. “Això considerem que és una crítica destructiva”, va afegir Carmona, que va assegurar que la proposta es va presentar amb la finalitat de debatre-la al Consell General i “consensuar-la” entre totes les forces polítiques. Carmona va defensar la manera amb què el grup parlamentari va presentar aquesta idea, un procediment que va ser criticat tant per Conxita Marsol com per Trini Marín. “Estem parlant d’una llei que no competeix als comuns”, va dir Carmona. Mentrestant, la consellera de la minoria a Escaldes-Engordany, Cèlia Vendrell, va assegurar al mateix temps que si els consellers generals del PS la van presentar és perquè prèviament ho havien treballat amb els representants del partit als comuns. “No és una llei que els consellers generals s’hagin tret de la màniga”, va dir Vendrell, que alhora va voler donar “suport” als “companys” del PS per les crítiques que van rebre. “A nivell polític tot es pot discutir i és qüestionable, però no podem admetre que es denigri la feina d’uns polítics al Consell General i als comuns”, va asseverar Vendrell.

Per la seva banda, el conseller del PS+I a Encamp, Joan Sans, en referència a la proposta de suprimir la figura del cònsol menor va manifestar que es pot estudiar la formació de la figura d’un conseller major o menor “que tingui una responsabilitat assignada” de representació en cas de baixa puntual del cònsol major. A més, Sans va assegurar que el fet que pugui desaparèixer el cònsol menor “no afecta el funcionament del comú”. Amb tot, va mostrar-se obert a parlar-ne amb més profunditat. Sans va tornar a reivindicar el repartiment de les cadires als comuns de manera proporcional perquè es reflecteixi la representativitat real que tenen els partits de la minoria. Segons Sans, les majories prenen “decisions importants” sense tenir en compte la minoria, que en algunes situacions poden sumar un major nombre de vots que la força que lidera el comú.

Dolors Carmona va afegir que la tasca actual de l’oposició és de “supervisió”. “No tenim la potestat de decidir en aquelles coses que realment són importants”, va assegurar Carmona. En aquest aspecte, el PS defensa que la proposta de llei d’organització dels comuns és “democràtica” i té un caràcter “polític”, perquè demana que les minories tinguin més suport econòmic per dur a terme les seves accions i accedir amb més antelació a la informació que sol·liciten.

tracking