Negativa dels cònsols a reduir la cessió obligatòria

Els comuns rebutgen la proposta que els van plantejar Toni Martí i Xavier Espot perquè “trauria confiança” als constructors

Negativa dels cònsols a reduir la cessió obligatòriaANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Negativa dels cònsols a reduir la cessió obligatòria a les promocions de lloguer. Aquesta va ser la resposta que els comuns van donar ahir al cap de Govern, Toni Martí, i al ministre d’Afers Social, Justícia i Interior, Xavier Espot, en la trobada que van mantenir en el marc de la reunió de cònsols celebrada a Escaldes. Aquesta és una de les propostes per lluitar contra la manca de pisos de lloguer que Espot va anunciar la setmana passada al Consell General.

Etiquetes:

El cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, en la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols, va assegurar que aplicar aquesta proposta crearia incertesa entre els constructors. “No és una mesura que veiem amb bons ulls perquè considerem que la cessió ha de tenir una continuïtat. No es pot pujar i baixar així com així, perquè aleshores es corre el risc que els constructors esperin a veure quan serà el millor moment.” Va afegir que “el millor per donar-los confiança és que es mantingui fixa en el temps, ja siguin tres, quatre o cinc anys, i per tant, que li quedi clar a tot­hom que no es tocarà”. Mandicó va explicar que per canviar-la és necessari modificar els plans urbanístics de cada par­ròquia, de manera que “només aquelles corporacions que estiguin en tràmits de fer-ho, la podrien tocar i per això estem d’acord a no tocar-la”.

Martí i Espot van arrancar dels comuns una reunió que es farà la pròxima setmana per buscar solucions conjuntes al problema de la manca de pisos de lloguer. El cònsol canillenc va afirmar que una de les principals accions és lluitar contra els pisos turístics, encara que des de fa un temps a la parròquia “se n’han obert molts”.

Una altra proposta de Govern era posar una taxa als pisos buits i de nou Mandicó la va descartar perquè “ho estan per algun motiu, potser perquè els propietaris els volen per a ells, encara que només els usin dos cops l’any, o només perquè estan en mal estat i reformar-los costaria molts diners”. Finalment, tampoc són partidaris de reduir les taxes als pisos de lloguer perquè “els comuns necessitem ingressos precisament per lluitar contra els pisos turístics”, va sentenciar.

Trini Marín va ser l’encarregada d’explicar que aquest any començarà una prova pilot per anunciar els grans esdeveniments esportius i culturals, a nou rotondes del país. També que “segurament” es farà una aportació econòmica i d’espai per al centenar de participants que s’esperen per al ral·li de vehicles antics que es farà al juliol. David Baró serà el representant de les corporacions a la trobada del congrés dels poders locals i regionals del Consell d’Europa que es farà entre el 27 i 29 de març. Els comuns també es van comprometre a destinar 3.000 euros a la plataforma d’ONG del Principat.

Els caps de recursos humans van detallar als cònsols quines obligacions tindran amb la reforma de la Llei de la Funció Pública. Segons Marín, estaran obligats a seguir els edictes que es facin per als treballadors eventuals i pels concursos de mobilitat interna entre comuns, Govern i justícia, però també podran prendre les seves decisions.

En aquest cas, Escaldes-Engordany i la capital ja han confirmat que mantindran els triennis. A més, podran crear una llei pròpia o seguir la que surti del Consell General, però ho hauran de decidir abans que el projecte de llei entri a tràmit.

EL GOVERN HAURÀ DE PAGAR 2 MILIONS ALS COMUNS PER LES LIQUIDACIONS TRIBUTÀRIES

El Tribunal Superior es va pronunciar fa pocs dies a favor de les corporacions i obligarà a Govern a indemnitzar-les amb gairebé dos milions d’euros, per les liquidacions tributàries i sancions administratives que no van poder cobrar a causa de la lentitud de la justícia, i que van prescriure. La majoria dels diners, 1,1 milions, aniran a Andorra la Vella. 450.000 euros seran per Encamp, 170.000 per Escaldes, 111.000 per Canillo i els 120.000 restants, per la Massana, Ordino i Sant Julià. Aquestes quantitats són només la meitat del que les corporacions havien reclamat, i les quantitats estan en consonància al nombre de dossiers reclamats que hi havia a la justícia. Malgrat la sentència, Josep Mandicó i Trini Marín estaven “poc satisfets”, tot i que sí valoraven el fet de recuperar els diners. “És trist que s’hagin recuperat així, ja que només demostra el mal funcionament que hi havia. Abans, no pagaves, passava el temps, el tribut prescrivia i ja no havies de pagar. Per sort amb la nova llei de bases tributàries, això no tornarà a passar”, va dir la cònsol escaldenca. Mandicó, per la seva part, va afegir que “no és just que sigui Govern qui ho pagui, perquè aleshores, vol dir que els que paguem els impostos regularment, ara ho haurem de tornar a fer, mentre que els que no ho van fer, s’ho tornaran a estalviar”, va dir.

tracking