La Batllia desestima la demanda dels Viladomat per la plataforma a Soldeu

El tribunal ha considerat que la declaració d’interès nacional del projecte és “ajustada a dret”

La Batllia desestima la demanda dels Viladomat per la plataforma a SoldeuARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La sala administrativa del Tribunal de Batlles ha desestimat la demanda presentada per la família Viladomat contra la declaració d’interès nacional del projecte destinat a la construcció d’una plataforma esquiable al peu de la pista Avet a l’estació de Soldeu i el d’un aparcament soterrat. Concretament, la demanda es va presentar contra la resolució del Govern del 31 de maig de l’any passat que va desestimar el recurs presentat pels germans Joan, Cristina i Xavier Viladomat contra l’acord de l’executiu del 29 de juny, que declarava d’interès nacional el projecte vinculat a les finals de la Copa del Món d’esquí que s’han de celebrar a les pistes de l’estació de Soldeu el març de l’any que ve. Els batlles consideren “ajustada a dret” la resolució i recorden a la sentència que la família Viladomat té tretze dies hàbils per presentar un recurs si així ho considera oportú.

A la demanda els màxims accionistes de Saetde, la societat explotadora de l’estació de Pas de la Casa-Grau Roig, argumentaven que la plataforma no encaixava en els supòsits legals d’interès nacional perquè l’ús esportiu projectat no s’encabia dins de l’ús educatiu i cultural com marca la llei, i perquè la Federació Internacional d’Esquí (FIS) no havia condicionat la celebració de la prova a la construcció de la plataforma i l’aparcament. Per això, consideraven que la seva construcció no era necessària i que era desproporcionada als fins. Igualment assenyalaven que fer una connexió entre el poble de Soldeu i les pistes d’esquí, així com l’aparcament, era una competència comunal i s’escapava de l’àmbit d’un projecte d’interès nacional.

Els Viladomat també argumentaven que la promoció del projecte era indeguda, perquè si era d’interès nacional l’havia d’haver fet el Govern i no pas Ensisa com diuen que així s’ha fet. Per últim, argumentaven que el projecte no especificava si les parcel·les privades inicials serien objecte de cessió obligatòria i gratuïta o no i que això suposava una irregularitat en el mateix.

El Govern va basar la seva oposició a la demanda argumentant que l’esquí era cultura i formava part de l’esfera educativa, que la plataforma complia funcions relacionades amb la seguretat i la protecció civil i que l’organització d’una prova de la Copa del Món i la projecció en l’àmbit internacional de la mateixa justificaven l’interès nacional del projecte. També recordaven que el promotor era el comú de Canillo i no Ensisa, i que no s’incomplia la normativa urbanística.

Resolució dels batlless

La sentència de la Batllia considera que l’esport té una funció social i que és un pilar fonamental de la cultura i del sistema educatiu, i que la plataforma es correspon en general a una dotació de serveis de seguretat i de protecció civil. Per això asseguren que s’engloba dins del que marca la Llei d’urbanisme. La Batllia també considera que sense la plataforma la pista Avet no podria acollir cap cursa de la Copa del Món masculina ni de les finals de la Copa del Món, i que els directors de la FIS van avalar i donar suport a la proposta de construir-la. També destaquen la importància de construir l’aparcament.

Els batlles indiquen que el projecte és promogut pel comú de Canillo i no pas per Ensisa i que un cop va ser declarat d’interès nacional per l’executiu, el Govern l’ha fet seu i compleix la llei. Per últim, consideren que no es pot al·legar si la informació del projecte era suficient.

tracking