reportatge

Bateig de foc de l'escola d'especialistes de cinema Ángel Plana

Un espectacle de cine a l’estil bonze va suposar ahir un aperitiu del que promet portar al país l’escola d’especialistes de cinema Ángel Plana. Vint-i-dos alumnes dels centres de Barcelona i Madrid van fer de torxes humanes seguint un curós protocol de seguretat.

Bateig de foc de l'escola d'especialistes de cinema Ángel PlanaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Bateig de foc abans i tot de començar. L’escola d’especialistes de cinema Ángel Plana tindrà seu a Andorra a la primavera, però ahir amb alumnes dels centres existents a Barcelona i Madrid ja va oferir un espectacular tast de la classe d’acció de cine per a la qual es formarà al país futurs actors i dobles de risc. “Notes el foc en encendre’t?”, preguntava als assajos un jove dels més de vint que a les onze de la nit havien de convertir-se en torxa humana a la plaça del Poble. A divuit era la primera vegada que els encenien a l’estil bonze, però hi havia més determinació que nervis. L’espectacle havia de començar a l’hora del tancament d’aquesta edició, amb la col·laboració en seguretat de la Colla de Diables d’Andorra. “Presentem amb foc el nostre treball, ho hem ideat com a cloenda del Festival Ull Nu”, va afirmar Ángel Plana, que va ser, per exemple, coordinador d’especialistes a La comunidad, d’Álex de la Iglesia.

Vint-i-dos persones en flames, el públic expectant i cap truc secret. “No hi ha truc, la clau de tot és l’equipament i el protocol de seguretat”, va confirmar Gerard Miralles, un dels coordinadors i també impulsor de l’escola d’especialistes. “Els vestim amb granotes, roba especialitzada que és ignífuga, i també cremes a la pell”, va matisar Miralles, tot afegint que “és qüestió d’actitud, de psicologia i control del pànic”. Els joves actors havien de formar encesos amb foc el logotip del festival: els angles d’un pentagrama amb Ull Nu escrit a l’interior.

Vinguts de Barcelona i madrid

“Són alumnes de les escoles de Barcelona i Madrid que han fet el curs, del qual surten preparats per funcionar professionalment i que s’han reunit excepcionalment aquí en una espècie de viatge de pràctiques”, va posar en valor també Gerard Miralles. Divendres, el grup va visitar l’espai 360ºextrem de Santa Coloma, que ha d’acollir bona part de les activitats de la futura escola.

A la tarda, ahir, la plaça del Poble va ser lloc d’assaig. Miki Martínez, expert en foc, va trencar el fred de la jornada fent la primera prova. Va ser el primer a encendre’s davant la mirada dels joves que havien de protagonitzar l’espectacle de foc al vespre. Durant una bona estona, els companys van vestir-lo i preparar-lo. Llavors, va arribar el moment de la veritat: el foc va cobrir-lo entre 40 i 45 segons fins a apagar-se. “És una demostració perquè la resta perdi la por psicològica, així han vist com funciona i més tard recordaran que ells també ho poden fer, perdran la por escènica”, va descriure Miralles.

Ángel Plana va augurar que l’experiència amb foc és quelcom a repetir. “Imagina’t gent en flames baixant de la muntanya amb esquís, podríem fer-ho, els preparem per a coses així, seria una bona promoció per a les pistes”, va afirmar. Segons Plana, el centre ha de servir perquè les productores audiovisuals del país “puguin utilitzar especialistes sense pagar el preu de fer-los venir de fora, per gravar anuncis i sèries, entre d’altres”. Entre els alumnes, Carolina Barral, Leonie Jankovec, Sara Molina i Àngela Granero van mostrar-se al Diari contentes de l’experiència. “Portem deu capes de roba, guants, caputxa i de tot”, va explicar Molina. Les quatre van fer el curs no només per ser especialistes, sinó que són actrius. “Volem fer les nostres pròpies escenes de risc”, van afirmar. “El millor moment és quan t’han d’encendre, saps que estàs en flames perquè veus els companys”, va dir Granero. “Fins que no veus col·locar els extintors no te’n fas una idea”, va comentar també Jankovec.

Bateig de foc de l'escola d'especialistes de cinema Ángel Plana

tracking