Els canvis en el projecte de l'ETR de l'Aldosa tranquil·litzen els veïns

Segons la plataforma Aldosa Veïns, la proposta de la ministra Calvó demostra “voluntat d’acord” en un projecte “que era intocable”

Els canvis en el projecte de l'ETR de l'Aldosa tranquil·litzen els veïns

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La plataforma Aldosa Veïns, que està en contra de la construcció de l’Estació Transformadora i Repartidora (ETR) al bosc de la Gonarda, va mostrar la seva satisfacció després d’escoltar la proposta de canvis en el projecte que els van presentar la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, i el cònsol major de la Massana, David Baró, divendres passat. Pel seu portaveu, Javier Irirate, és una petita victòria després de mesos de lluita. “El fet que hagin eliminat l’espai per fer el tercer transformador, o que accedeixin a soterrar una part de les línies o a modificar l’alçada i la llargada de l’ETR, ens fa creure que hi ha voluntat de negociació en un projecte que fins ara havia estat intocable”, va afirmar. Segons Iriarte, les principals modificacions passarien per reduir la llargada de l’edifici de 90 metres a 60, i l’alçada de 20 metres a només 10. A més, es reduirà l’espai destinat a un tercer transformador, que mai es va preveure incloure’l, encara que es va fer la reserva d’espai. Precisament ahir, durant la comissió de Finances del Consell General, es va acceptar l’esmena al pressupost presentada pels consellers independents de la Massana per tal que es destinin 200.000 euros a la millora de l’entorn de l’estació i minimitzar l’impacte visual i de radiacions.

Baró va explicar que aquests canvis donaran a l’ETR “un aire de xalet, que queda molt integrat a l’entorn i que forma part d’una sèrie de canvis en el projecte arquitectònic inicial que permetran integrar-lo al màxim dins de l’entorn” de La Gonarda. Segons el cònsol, la proposta que es va presentar als veïns recollia bona part de les demandes que els havien fet arribar, però també de peticions fetes pel mateix comú i el Govern.

Iriarte defensava que els veïns van sortir “relativament” satisfets de la trobada, ja que les propostes no anaven acompanyades de documentació, estaven “plenes d’indecisions i no eren gaire clares. No es van dir com es farà el soterrament, o on s’ubicarà exactament l’edifici, ni per tant, com d’allunyades estaran dels habitatges”. Per tot plegat, la plataforma no decidirà la seva posició final, fins a la celebració de la reunió de poble de l’Aldosa, amb totes les entitats implicades, que els va prometre Calvo. “Només després decidirem si seguim lluitant pel canvi d’ubicació o bé considerem que ja n’hi ha prou.”

El paper de Nord Andorrà

El director de Nord Andorrà, l’empresa distribuidora d’electricitat de la Massana, David Forné, va celebrar l’acord amb els veïns i va destacar que “està bé que l’aspecte de l’ETR estigui el més integrada possible, i a nivell tècnic a nosaltres no ens afecten els canvis”. Forné sí que va descartar un canvi d’ubicació, “perquè ja es va descartar en el seu moment”.

tracking