El milió que el comú injecta a Naturlandia serà per a funcionament

El conseller major del comú lauredià assegura que aquesta xifra no es correspon completament amb el dèficit que es preveu per al 2018

El milió que el comú injecta a Naturlandia serà per a funcionament

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La injecció d’un milió d’euros que el comú de Sant Julià de Lòria preveu fer a Naturlandia el 2018 anirà dirigida “més” a assegurar “el funcionament” del parc que a eixugar deute, explica el conseller major i responsable de l’àrea de Serveis Públics, Joan Visa. El cònsol, Josep Miquel Vila, va estimar recentment que l’últim exercici el comú havia cobert 700.000 euros de negatiu a Naturlandia i que el deute de la societat se situava en uns 9 milions. Vila va apuntar que el milió que s’hi afegiria el 2018 havia d’anar dirigit “al retorn del deute i a pagar interessos”. Joan Visa manifesta, però, que amb la injecció d’enguany es “farà front als sous i la despesa que hi ha” per “no tenir sorpreses i no haver de fer cap altre suplement de crèdit”.

Visa subratlla que aquest milió d’euros no es correspon completament amb el dèficit que es preveu que hi hagi l’any 2018. “En poc temps Naturlandia tindrà capacitat de retorn”, manifesta Joan Visa. En tot cas, el membre de la majoria admet que “hi ha molts punts de tresoreria als quals hem de fer front, els mesos d’estiu tenim molta afluència de visitants, però després hi ha mesos més fluixos”. El conseller major confia que la xifra que s’hagi de fer efectiva finalment sigui menor. “Jo espero que no l’arribarem a gastar aquest milió”, afirma.

L’objectiu del 2019 és l’equilibri

Segons recorda Visa “a principi de mandat [a través d’un crèdit extraordinari] el comú va fer una injecció de 3,5 milions al parc” i a hores d’ara tots els proveïdors han estat pagats. “Llavors, hi havia 3,5 milions penjats a proveïdors”, reitera. Visa defensa que “anem pel camí que Naturlandia no costi més diners, que es pugui autofinançar”. El conseller manté que l’ecoparc “està molt a prop de l’equilibri i estic segur que abans d’acabar el mandat haurem complert el compromís de deixar un comú i unes societats equilibrades, com és el cas de Camprabassa, SA”. La línia de treball que està seguint el comú, segons Visa, és seguir amb l’ecoparc “la mateixa estratègia que per rebaixar l’endeutament del comú, és a dir fer-ne un marc pressupostari, ajustar pressupostos i despeses de funcionament i fer un seguiment de molt a prop de tot el que és la despesa”. Joan Visa destaca que el 2017 s’han superat els 158.750 visitants. Tot i que aquesta xifra és inferior a l’aconseguida el 2016, que va ser de 183.100 clients, Joan Visa subratlla que “en nombres absoluts poden haver baixat els visitants, però tenint en compte els dies oberts, ha pujat”. Segons Visa, tancant dilluns i dimarts “ha baixat molt el que és la despesa” de funcionament. “Tenir el parc obert per a 10 visitants és catastròfic”, comenta Visa, que hi afegeix que si un operador turístic vol anar-hi un d’aquests dies en què hi ha previsió de tancament, també s’obre.

Obertura a l’oposició

Quant a les crítiques d’opacitat fetes per la minoria d’Unió Laurediana, Joan Visa exposa que “hi ha sobre la taula” la idea d’obrir el consell d’administració de Camprabassa a l’oposició, com s’ha fet amb les societats de Sasectur i de l’escola bressol. “Queda aquesta part sobre Naturlandia, en breu es prendrà una decisió”. Joan Visa assegura que dos consellers de la minoria tenen accés a les informacions que surten del consell de Camprabassa “a través de la Mútua Elèctrica que n’és accionista, ja que hi ostenten els càr­recs de president i vicepresident”. D’altra banda, Visa també recorda que “el cap de la minoria va estar en el seu moment al consell d’administració, per tant si algú és sabedor dels comptes és ell”.

“Fins i tot hem fet junta de govern on hem convidat la minoria i on hi havia els dotze consellers de comú en processos molt importants que hi ha a la parròquia, perquè no volem decidir sols”, comenta Joan Visa. Quant a l’aposta turística que suposa Naturlandia per a la parròquia, Visa remarca que s’estan plantejant “paquets conjunts” d’activitats amb el futur ràfting que vol posar-se en marxa a la primavera.

"CAP VAGONETA SURT SENSE CINTURÓ"

Al Tobotronc “no surt cap vagoneta sense que tingui cordat el cinturó”, manifesta Joan Visa, que recorda que l’últim incident, en el qual una dona de 54 anys va resultar ferida greument, s’està investigant per part de la policia. “Aquest accident no és imputable a les instal·lacions, hi ha cartells d’informació i una persona que informa els visitants que hi pugen que s’han de cordar el cinturó, que està allà per verificar que ho facin”, diu Visa. El conseller major de Sant Julià està convençut que “del que facin les persones després no en som responsables”. Afirma que “de 200.000 baixades [l’any], hi ha hagut aquest accident”.

tracking