Reportatge

“Ja en portem dos, d'ossos!”

És una cita fixa de dilluns de Carnaval a Encamp: una representació que va recuperar-se als anys cinquanta i que un any més no ha esquivat un punyent repàs satíric a l’actualitat. Dallaires, caçadors i altres personatges com la Fregona van entretenir un nombrós públic.

“Ja en portem dos, d'ossos!”P. M. A.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ja en portem dos, d’ossos, i potser encara passem per Ordino!”, bromejaven ahir en acabar els joves caçadors de la tradicional representació del Ball de l’Ossa d’Encamp. I és que el caçador que van escollir enguany per abatre-la duia escrit Naturlandia a la jaqueta de camuflatge. Els joves feien referencia a la polèmica mort de l’os Torb el mes de juny passat, però com és habitual a la tradicional cita encampadana de dilluns de Carnaval aquest no va ser l’únic moment en què l’actualitat més punyent va prendre protagonisme.

No se’n van escapar ni els nous parquímetres ni les mancances en la neteja de neu en alguns punts de la parròquia. Però tampoc els tècnics d’Andorra Telecom i la ins­tal·lació de les noves terminals de fibra òptica. Ja d’inici els dallaires van fer la lectura d’alguns fragments del Diari de Carnaval. “Comú d’Encamp, el carrer de la Vena entra dins la treta de neu?”, van preguntar-se. Sense deixar-se d’anunciar també que “es ven maquinària de treta de neu, nova per estrenar, propietat del comú d’Encamp, per a exposició a museus o per decorar rotondes”.

Just abans de l’aparició de l’ossa i la posterior mort, la Fregona va portar vi, farina, embotits i mel als dallaires, però va acabar tirant-los-ho tot per sobre amb un estil desanfadat. El Ball de l’Ossa va recuperar-se als anys cinquanta i és patrimoni cultural d’Andorra. El públic ahir al Prat de l’Areny va ser nombrós, amb una elevada presència de quitxalla. Thiago da Silva, que és membre de la comissió de festes, va assegurar que, tot i la sàtira constant, els cònsols i els consellers “s’ho prenen tot bé, el que hi diem té esperit crític però sempre jugant amb la broma”.

Indult ordinenc

Els tres grups culturals d’Ordino van representar ahir per segon any consecutiu des que va recuperar-se el Judici dels contrabandistes. L’espectacle, en què dos jutges indulten un grup de contrabandistes capturats al Serrat a canvi que ballin el Contrapàs, va tenir un gran èxit de públic, amb més participació del jovent.

tracking