La minoria dubta de la legalitat de l'adjudicació del pla per al comerç

Joan Sans alerta que el procediment per a la licitació directa no és correcte, perquè costa 45.000 euros i no s’han consultat preus amb tres empreses

La minoria dubta de la legalitat de l'adjudicació del pla per al comerç

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La minoria al comú d’Encamp va posar en dubte ahir la legalitat del procés d’adjudicació de la redacció del pla de dinamització comercial a l’empresa Intueri Consulting, SLU, per un import de 44.720 euros. En un consell de comú que d’antuvi es preveia tranquil, va ser el conseller del Partit Socialdemòcrata+Independents (PS+I), Joan Sans, qui va alertar en primer lloc de la qüestió i va reclamar a la majoria que declarés nul·la la licitació, que va aprovar-se en junta de Govern el 28 de desembre passat. “La llei de contractació pública preveu que es puguin fer adjudicacions directes per aquesta quantitat; però si és per un import superior als 10.000 euros, en tots els supòsits cal demanar el pressupost a tres empreses diferents”, va avisar Sans. El cònsol major, Jordi Torres, va admetre que no s’havia consultat més d’un licitador, però va defensar l’informe de l’interventor comunal en què s’explicitava que la contractació es feia “d’acord a l’article 54 de la Llei de contractació pública en referència a una contractació de caràcter sensible”. Torres va comprometre’s a revisar que no hi hagués un error. Sans, de fet, va assegurar que en l’article 54 no es feia cap referència a la contractació directa, sinó que aquesta es tractava a l’article 22, que és el que estableix consultar almenys ofertes de tres candidats diferents per tal de licitar.

La majoria revisarà el procés

Tant Sans com la consellera de Liberals+Independents (Ld’A+I), Maribel Lafoz, van reclamar que la redacció del pla comercial havia “de quedar en stand by fins que s’hagués resolt si l’adjudicació era d’acord amb l’establert”. Però el cònsol major, tot i reconèixer que si s’hagués errat en el procés s’hauria d’anul·lar la contractació, va mostrar “confiança” en l’interventor de la corporació encampadana. Torres va afirmar que s’estudiarà d’immediat si el procediment es pot donar per bo, decidint si s’anul·la o no en la pròxima junta de Govern, la setmana que ve. Una de les queixes de l’oposició va ser també que el cònsol major, Jordi Torres, hagués expressat a la premsa “la voluntat de treballar conjuntament amb la minoria el reclamat pla de dinamització comercial, que ha de servir per desenvolupar el futur del comerç d’Encamp i el Pas de la Casa, quan l’adjudicació va fer-se sense passar per la comissió de comú corresponent”, segons van coincidir Sans i Lafoz.

Jordi Torres va explicar també que aquesta havia estat una adjudicació “de caràcter sensible” i que s’havia escollit fer “a una empresa de total confiança i amb experiència internacional” perquè el pla director de dinamització comercial era ja una promesa electoral de 2015, i per tant una necessitat per la parròquia.

Sans també va criticar que es tractés d’un licitador forà. “Les empreses d’Encamp i del país deuen estar ben contentes que s’hagi fet directament, contravenint la Llei de contractació”, va dir. Sans va afegir que “sap greu, que quan pretenem dinamitzar l’economia de la nostra parròquia no confiem ni en les nostres empreses”. El conseller liberal Jordi Troguet també va advertir que “si es tracta de la mateixa empresa que va proposar l’outlet al Pas, amb nosaltres que no hi comptin”. Un extrem que el mateix cònsol major va negar, tot explicant que lntueri ha treballat en el pla estratègic de turisme de Govern però no és aquella companyia. Troguet va criticar, a més, que una empresa encampadana va presentar un esborrany d’un pla de dinamització a meitat de preu “que va deixar-se en un calaix”.

Torres va posar de rellevància la importància del pla director de dinamització que ha de servir “per augmentar la capacitat i l’oferta comercial i per activar la par­ròquia i regenerar l’espai urbà”. La previsió de la majoria és que el pla estigués redactat a l’estiu i pogués començar-se a implantar a final d’any. “És una eina per als mandats posteriors”, va reiterar.

La sessió d’ahir va ser l’anomenat Consell de les Talles, en què va fer-se la subhasta dels cortons perquè els ramaders hi duguin el bestiar a l’estiu.

RECLAM PER A LA VALL DEL MADRIU

La consellera a la minoria per Liberals + Independents, Maribel Lafoz, va demanar també ahir al comú d’Encamp si la comissió de gestió de la vall del Madriu - Perafita - Claror té previst treballar per reactivar-ne les activitats. Lafoz va preguntar-se “quina és la finalitat” de la comissió de gestió de l’espai natural i “si no s’han previst mitjans” per posar-lo en valor. “Ens agradaria que se’ns expliqués quines perspectives hi ha”, va dir Lafoz, que va considerar que no existeix un projecte definit. Joan Sans també va recordar al cònsol la seva petició perquè el Govern andorrà “amb més mitjans tècnics, econòmics i humans”, hi prengui partit. El pressupost de la comissió de gestió per al 2018 són 140.000 euros.

tracking