balanç provisional

L'ocupació hotelera mitjana del 2017 ha estat d'un 58%

El president de la UHA diu que es continua amb la tendència positiva assolida el 2016, en què la xifra anual va ser del 54,91%

L'ocupació hotelera mitjana del 2017 ha estat d'un 58%Fernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Els hotels tancaran el balanç del 2017 amb una mitjana d’ocupació de tot l’any de prop del 58% o fins i tot superior. Aquesta és la previsió que en fa el president de la Unió Hotelera Andorrana (UHA), Manel Ara, que hores d’ara situa la pujada respecte al 2016 en “més del 4,5%”. Segons el balanç del 2016, la xifra mitjana dels dotze mesos va ser del 54,91%, fet que va suposar arribar a la xifra més alta de la sèrie històrica de què disposa la UHA i que es comptabilitza des del 2011, en plena crisi i quan la mitjana va quedar en només el 48,39%.

“Les xifres del desembre del 2017 s’han d’acabar de registrar, però en el balanç de l’any es confirmarà la inèrcia positiva i de recuperació econòmica del 2016, que suposava una millora del 6,67% respecte al 2015”, valora Manel Ara. En la comparativa amb fa set anys la millora seria de fins a un 10% d’increment.

Al 100% l’últim cap de setmana

Les últimes setmanes del mes de desembre encara s’han de xifrar amb dades definitives però Manel Ara apunta que el pic de les festes nadalenques ha estat el cap de setmana de Cap d’Any, quan “s’ha fregat el ple a totes les par­ròquies”.

Les nits de dissabte 30, diumenge 31 i dilluns 1 han estat les que han registrat un nombre més elevat de clients. Per Ara, el motiu principal ha estat “que el 31 caigués en diumenge i que dilluns fos 1, fet que ha provocat que molta gent decidís allargar l’estada”.

“Hem tingut dos períodes molt marcats: dilluns 25 i dimarts 26, en què l’ocupació del 65% no va baixar respecte a períodes anteriors, i una millora progressiva de l’ocupació passades les dates nadalenques, des de dimecres 27 fins a l’entrada al gener”, explica el president de la UHA. Ara assegura que “es fregarà el ple fins just abans de Reis, perquè el 5 i 6 de gener són dates familiars que les famílies opten per passar a casa”.

L’ocupació del desembre haurà estat alta sobretot a les parròquies altes, coincidint amb les previsions positives a les estacions d’esquí. Per Manel Ara, la millora general que s’ha viscut durant l’any i les bones xifres que s’hauran aconseguit aquestes festes són, sobretot, a causa “de la recuperació econòmica, amb una demanda a l’alça dels mercats més propers, dels clients d’Espanya i França”.

Ara també atribueix l’increment a d’altres factors, com la inversió en promoció que ha fet Andorra Turisme i “l’aposta per la contractació en origen”, amb presència dels operadors que porten turistes a Andorra en importants fires europees i d’altres punts, com la mostra internacional que es fa a Moscou al setembre. De fet, la UHA també constata enguany un augment dels turistes asiàtics i russos.

L'ocupació hotelera mitjana del 2017 ha estat d'un 58%

tracking