Els veïns del Tiffany's esperen tornar a casa seva el març que ve

La comunitat de propietaris preveu que les obres de rehabilitació de l’edifici calcinat fa dos anys acabin el primer trimestre del 2018

Els veïns del Tiffany's esperen tornar a casa seva el març que veFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els veïns de l’edifici Tiffany’s de la Massana esperen poder tornar a casa seva el març de l’any que ve, quan faci dos anys del sinistre que va calcinar tots els habitatges de la part superior de l’immoble i va obligar a reallotjar 155 persones. El president de la comunitat de propietaris del Tiffany’s, Pancho Lizama, va afirmar que “ja veiem la llum al final del túnel” tot i que “l’arribada és lentíssima”. En aquest sentit, va pronosticar que durant els primers mesos de l’any finalitzaran les obres i es farà la feina d’arranjament dels interiors amb la previsió que “per Setmana Santa ja es pugui entrar”. Tot i que va admetre que es tracta d’una previsió “optimista”, Lizama va posar de manifest que per a aquelles dates ja hauran passat dos anys dels fets.

El portaveu va avançar que al gener es realitzarà la inspecció de Govern per verificar que l’edifici compleix amb la normativa. Una visita que es durà a terme després que la primera no pogués prosperar per les millores que encara mancava fer en un edifici la construcció del qual data de l’any 1976.

Reconstrucció del teulat

Una de les causes del gran abast que va adquirir l’incendi van ser les característiques de la construcció i especialment el teulat. El foc es va originar el vespre del 29 de març del 2015 a la xemeneia d’un dels pisos superiors i es va anar propagant pels pisos superiors sense que els bombers poguessin controlar les flames. L’estructura vella de l’edifici i el fet que el sota teulat fos una única peça i de fusta va afavorir que les flames s’escampessin ràpidament fins a acabar amb una desena d’àtics dúplex afectats i alguns dels pisos superiors totalment calcinats, i evidentment la teulada, que va arribar a cedir en alguns punts.

Per això, una de les parts més costoses de l’obra ha estat la reconstrucció de la teulada. Lizama va destacar que “ara està tot aïllat, tancat i sota normativa”. “Abans tot el sotateulat eren 110 metres i estava tot comunicat perquè no estava considerat a la normativa com ara, no estava legislat”, va argumentar. Així, s’ha eliminat aquesta galeria que hi havia abans de les flames i va fer que es propaguessin de manera que els pisos tindran els sostres més alts. També s’ha instal·lat una capa aïllant al terra del pis superior dels àtics dúplex per segellar les dues plantes i evitar filtracions.

A banda, s’han anat fent reparacions i millores per garantir l’habitabilitat de l’edifici i l’accessibilitat de totes les zones comunitàries. Tot això en paral·lel al procés judicial que han iniciat els afectats amb la presentació de demandes que reclamen que Govern assumeixi la seva responsabilitat administrativa en els fets.

tracking