Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Reunió de cònsols

El control dels fems canins per ADN es podrà realitzar a partir del març

El pas que queda per fer és la modificació del regalament perquè sigui obligatori inscriure el gos en el nou cens basat en la informació genètica
Actualitzada 12/12/2017 a les 17:44
L'última reunió de cònsols de l'any ha servit per fer balanç i tancament, i també per establir i conèixer els avenços i projectes que encara queden per desenvolupar. Entre aquests projectes, un dels més destacats és el control dels excrements de gossos a través d'un cens caní per ADN. Un projecte que ja fa temps que està sobre la taula i que comença a traçar els últims passos per poder ser una realitat. El principal objectiu és poder controlar i sancionar aquells propietaris dels animals domèstics que no recullin els excrements mitjançant un anàlisi d'ADN.

Després que el plec de bases per adjudicar les analítiques que s'hauran de practicar a tots els gossos censats al país ja està acabat, ara el pas que queda per fer és la modificació del regalament perquè sigui obligatori inscriure el gos en el nou cens basat en l'ADN. Comuns i Govern han firmat un protocol d'acord on l'executiu es compromet a modificar el reglament i a afegir les sancions corresponens, abans del març del 2018. Un cop fet aquest pas, cada comú podrà treure a concurs el plec de bases i començar a organitzar el funcionament del control i sancions al llarg de l'any vinent.

Segons ha afirmat la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, la modificació del reglament per part del Govern també preveurà que serà el propietari del gos qui es farà càrrec del pagament de les proves d'ADN que s'hagin de realitzar. Tot i això, Marsol ha avançat que cada comú està estudiant la possibilitat d'implementar algun tipus d'ajuda, però que no hi ha res definit. El cònsol major de Sant Julià de Lòria ha anat més enllà i ha exposat, com una possible hipòtesi, implementar una nova taxa per la tinença de gossos que ajudi a sufragar “els costos d'identificació dels animals com el de mantenir les voravies netes”, malgrat que ha apuntat que això no “són fets concrets”.

El futur reglament modificat també detallarà que els encarregats de gestionar el cens i controlar-los podran obligar a qualsevol persona que passegi amb gos que certifiqui que aquell gos està registrat al cens d'ADN. Qui no ho acrediti podrà rebre una sanció. Segons el Registre d'animals de companyia (RAC) del departament d'Agricultura hi ha inscrits 13.350 gossos. La població estimada del país és de 73.105 persones (dades del 2016 del departament d'Estadística) i, per tant, això significa que hi ha un gos cada 5,4 habitants.
  • #11 karlitos
    (16/12/17 15:33)

    I la urina que fan que, qui suporta els gastos de la pintura a la meva casa i la de los demes....qui la PAGA i qui la neteja....q i cuants son .......

    Respondre
  • #10 TRAMVIA BLAU
    (16/12/17 10:46)

    Tingeu gats en lloc de gossos.No s´han de treure al carrer.Són mes nets.Per pixar i cagar els gats tenen el calaix amb la sorra.

    Respondre
  • #9 Jorfi
    (16/12/17 10:34)

    Ja era hora! Malauradament les campanyes perquè la gent sigui cívica no serveixen de res. Estic convençut que ara si notarà. I tinc gos

    Respondre
  • #8 Higiene
    (16/12/17 08:34)

    Un iniciativa molt valida, el problema no son els gossos son el poc higiènics dels amos, per tant cert que paguen justos per pecadors, però justament per aixo fa falta iniciatives dissuasoris, no es tracta que tothom deixi els excrements dels seus animals justament es tracta de qui els deixin puguin trobar el poc higiènic amo, genial conseguiren tenir uns carrers nets, uns amos higiènics i compromesos amb els seus animals ja era hora. Espero sigui el inici d'una bateria de regulacions en virtut d'una convivència cívica entre ciutadans.

    Respondre
  • #7 Toni
    (16/12/17 07:55)

    Qui realitzara les proves d'Adn? Noms i cognoms dels que es benefiacran de la mesura.

    Respondre
  • #6 El Corb
    (14/12/17 06:58)

    M'encanten els gossos. El que hem molesta son els amos en gran majoria. Jo imposaria tenir un carnet d'habilitació a tinença d'animals. Obligar la gent a seguir classes per conèixer els drets i els deures de l'amo. 20 o 30 hores de classes impartides pels banders, amb examen final per tenir carnet d'habilitació. Com per tenir dret a moto o a rifle. Després es podria imaginar bateria de sancions. I s'hi s'arriba a pagar un cànon, que la recaptació es destini a la gossera.

    Respondre
  • #5 CSI a la andorrana
    (13/12/17 12:27)

    Ja no tenim fills, en compensació ara comprem "chuchos" i els traiem tres vegades al dia al carrer, un acte d'amor que deixa les ciutats plenes de merdas i semblen unes cloacas.La solució a aquest fenomen social és la de sempre, multar i reprimir a lloc d'educar o obligar el responsable a fer tasques socials.

    Respondre
  • #4 La "patrulla de la caca"
    (13/12/17 09:58)

    La "patrulla de la caca". Al final tot es redueix a treure diners de la butxaca del ciutadà, com si fos poc el que paguem pels impostos.

    Respondre
  • #3 Ramon
    (13/12/17 08:01)

    Quina despesa suposarà els análisis de ADN a les administracions comunals ? De ben segur les tindrien que satisfer els propietaris de gossos, amb una taxa o impost específic al respecte

    Respondre
  • #2 BUROCRACIA
    (13/12/17 08:00)

    I tots els animals dels turistes que entren a Andorra tindran de fer proves ADN al moment d'entrar al país i es multaran a la sortida....
    Sembla que hi han temes molts mes important a tractar en lloc de desgastar energia en futilitat.

    Respondre
Veure’n més
11
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts