L'oposició critica la projecció de deute

La majoria incrementa la previsió d’endeutament fins als 50,8 milions d’euros el 2019, mentre que aquest any la xifra és de 32 milions

L'oposició critica la projecció de deuteXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’oposició al consell de comú d’Andorra la Vella va titllar ahir de “molt” preocupant que la previsió d’endeutament dibuixi una tendència a l’alça, després que la majoria n’hagi augmentat el límit fins als 50,8 milions d’euros el 2019 en la revisió que es fa anualment del marc pressupostari. El conseller a la minoria de Cd’I + Liberals Jordi Minguillón va recordar que tot just l’any passat el comú preveia 31 milions de deute a final de mandat. Minguillón també va posar en relleu que “passarem de 32 milions de deute el 2017 a gairebé 51 milions el 2019”, i va lamentar que no s’aposti per continuar amb “la priorització de tots aquests anys, que hem anat eixugant deute”. Jordi Minguillón va recordar que l’endeutament del comú a final de la dècada passada va arribar a ser de 65 milions. El també conseller de Cd’I + Liberals Víctor Pintos hi va afegir que “el que ens preocupa molt és el canvi de tendència”.

La consellera a la minoria del PS Dolors Carmona hi va coincidir i va definir com a “faraòniques” inversions com la cinta transportadora de Ciutat de Valls o els cinc milions que s’invertiran a l’avinguda Meritxell.

Segons la revisió del marc pressupostari, aprovat ahir amb els 8 vots a favor de la majoria i els 3 en contra de la minoria, el comú situarà el deute en un límit del 109,79% el 2018, uns 39,9 milions d’euros. El percentatge d’endeutament del 2019 es marca al 135%, quan el màxim és del 200%. La cònsol major, Conxita Marsol, va subratllar que les modificacions al marc pressupostari són “només una garantia” per no “autolimitar” les inversions importants, en cas d’imprevistos. Com a exemple, Marsol va posar la reforma de la malmesa façana dels Serradells o un gruix important de separatives d’aigües, que va dir que no havien esperat trobar-se afrontant en aquest mandat. Marsol també va recordar que el Govern ha d’abonar-los “més de 2 milions d’euros” per compensar la no congelació de transferències del 2016.

La partida d’inversions serà de 14 milions d’euros el 2018 i de 20 milions l’any 2019. Així mateix, es preveu un creixement de despeses corrents del 3,6%, una xifra que Marsol va reconèixer que pot portar l’informe desfavorable del Tribunal de Comptes perquè la previsió era del 3%. La necessitat o no de disposar d’un informe del Tribunal de Comptes abans de l’aprovació de la revisió del pla pressupostari també va ser motiu de disputa entre majoria i oposició, que deia que calia tenir-lo.

Les multes es pagaran al comú

El consell va aprovar modificacions al servei de Circulació. A partir de gener el pagament de multes es farà al comú i el del servei de grua se centralitzarà al pàrquing. També va adjudicar-se la reforma de la recepció dels Serradells per 183.000 euros i el paviment de l’aparcament del Prat de la Creu per 1,05 milions. A més, va acordar-se regular l’ocupació temporal d’espais públics en àrea comercial.

RECURS DE DIONÍS PELS POUETS

La cònsol major de la capital, Conxita Marsol, va explicar ahir que l’empresa Dionís, SLU, ha presentat recurs administratiu contra el tancament de l’aparcament dels Pouets. L’empresa argumenta que el comú li va permetre l’obertura de l’equipament malgrat que ja llavors no havia entregat la documentació d’Indústria ni les assegurances de seguretat civil, que després va reclamar-li. La cònsol major va criticar que es defensi aquest punt, quan es va deixar obrir l’aparcament com a favor. El comú té ara un termini de fins a dos mesos per contestar al recurs administratiu.

EL CENTRE DE CONGRESSOS COM A ESCENARI PROVISIONAL DEL CONSELL DE COMÚ

El consell de comú va celebrar-se ahir de manera excepcional al Centre de Congressos mentre es realitzen treballs de millora a la casa comuna. La sessió va fer-se en una sala allargada, que va ser motiu de més d’un estirament de coll quan els cònsols i consellers que intervenien intentaven també mirar-se els uns als altres.

tracking