Els veïns impulsen més accions per intentar evitar l'ETR a l'Aldosa

La plataforma ciutadana no es rendeix i diu que ha enviat cartes als organismes implicats en el projecte per tornar a demanar-ne el canvi de situació

Els veïns impulsen més accions per intentar evitar l'ETR a l'AldosaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plataforma de veïns de l’Aldosa contrària a la construcció de l’estació transformadora (ETR) ha impulsat noves accions per intentar evitar l’equipament a la Gonarda, malgrat que el Govern va descartar un canvi d’ubicació. FEDA ha pressupostat per a la instal·lació una partida d’1,8 milions per al 2018.

Etiquetes:

El portaveu veïnal, Javier Iriarte, va explicar ahir que d’entrada no es resignen a l’emplaçament escollit i han demanat assessorament legal per tal d’argumentar per escrit als diferents organismes implicats que “la posició dels veïns no s’ha mogut”, tot i que el 10 de novembre se’ls va convidar a una reunió amb presència del Govern, FEDA i el comú de la Massana on arquitectes van explicar-los ja detalls del futur condicionament paisatgístic de la instal·lació. La plataforma continua demanant que la construcció es faci al bosc de Paulelles i no prop dels seus habitatges. “Que se’ns demani l’opinió sobre si l’acabat d’un mur ha de ser fusta o pedra és ridícul, perquè aquest no és el problema”, va recordar Javier Iriarte, que hi va afegir que aquest “és un exemple de la poca seriositat de Govern”.

La plataforma assegura que el projecte presentarà perjudicis per a la salut i seguretat. “En algun cas hi haurà habitatges a 50 i 100 metres. Tot i que amb els paràmetres actuals es digui que no hi ha afectació, la prudència ens indica el contrari”, va dir Iriarte, que va mostrar-se convençut que “d’altres països no deixarien construir l’ETR a la zona, encara que hi hagi un conveni signat que data de l’any 1991”.

La versió del Govern ha estat sempre que a tocar de la paret de la infraestructura es registraran entre 0,1 i 0,5 microtesles, molt per sota dels 100 microtesles que es permet a Europa i del només 1 microtesla que marca Suïssa, el país que és més restrictiu al respecte.

Malgrat que la inversió de 3 milions d’euros feta fins ara als ter­renys impedeix estudiar una alternativa, segons també la versió donada per Govern al setembre, els veïns no es conformen. “Si al final és un problema econòmic s’ha de tenir en compte el valor de protegir els ciutadans”, va indicar Javier Iriarte.

L’actuació dels veïns és ara la d’esperar que Govern respongui a la carta que li enviaran i de continuar amb una nova campanya de recollida de signatures en botigues de l’Aldosa i la Massana. “En funció d’una resposta més o menys satisfactòria estudiarem noves accions per continuar reclamant una altra ubicació”, va explicar Iriarte. Els veïns es tornaran a reunir més endavant amb el Raonador del Ciutadà.

El representant dels veïns va assegurar que, a través d’assessorament legal, analitzaran el projecte a mesura que prengui forma, malgrat que descarten optar per la via judicial. Quant a les signatures, en tenen entre 400 i 500, però l’aspiració és poder-ne sumar moltes més.

Contradiccions del comú

Iriarte també va mostrar malestar amb “la contradicció” que suposa que el comú aprovi una modificació al POUP segons la qual “s’allunyarà el soroll i la contaminació de la zona residencial” i, en canvi, “l’estació transformadora sigui compatible”.

Un dels compromisos del Govern, que havia reclamat el comú de la Massana, és l’adaptació paisatgística de l’equipament. Tot i no trobar-ho suficient, Javier Iriarte diu que els arquitectes han acordat posar aviat a disposició del quart de l’Aldosa detalls més concrets del projecte.

tracking