Reportatge

Per davant dels EUA i Rússia

L’Unicef entrega el guardó de ciutats amigues de la infància a totes les parròquies i Andorra es converteix en el primer país del món a aconseguir-ho. L’acte de celebració es va fer a Sant Julià amb una important representació d’infants, però sobretot de polítics.

Per davant dels EUA i RússiaANA / M.M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Segons l’Unicef, Andorra és el primer país del món que aconsegueix que totes les seves par­ròquies siguin ciutats amigues de la infància, i així es va afirmar, vàries vegades, durant l’entrega dels guardons als responsables de tots els comuns que es va celebrar ahir a l’auditori Rocafort del Centre Cultural i de Congressos Lauredià. L’eufòria entre els assistents era notòria perquè això significa que “aquí els infants no només poden expressar-se, sinó que els hem fet partícips de la presa de decisions i per tant els ajudem que toquin política des de petits”, deia Marta Alberch, directora d’Unicef Andorra. Al seu costat, el cònsol major de Sant Julià, Josep Miquel Vila, reia àmpliament en afirmar que la fita és històrica. “Som el primer país del món que aconsegueix aquest guardó conjunt, per davant dels Estats Units o de Rússia, i això ho hem d’explicar.” Vila anava més enllà i comentava que a la par­ròquia “fa més de vint anys que treballem en polítiques pels infants, on ells hi son presents i tenen l’ocasió d’expressar els seus desitjos i que es puguin fer realitat”. Alberch, per la seva part, remarcava que el fet que el país sigui petit no resta mèrit a un reconeixement internacional com és el que celebraven ahir. “Encara que es digui que per a nosaltres ha estat fàcil no és així. Ha estat un camí llarg que va començar ara fa cinc anys i en el qual hem hagut de treballar conjuntament amb totes les corporacions fins posar-les al mateix nivell.”

L’especialista en polítiques d’infància i sensibilització de l’Unicef, Marta Arias, mostrava una gran alegria per haver fet entrega d’aquest guardó, ja que “és una fita que qualsevol nen que visqui a Andorra ho pugui fer en una parròquia amiga de la infància i, a més, això actuarà com a estímul perquè els altres països comencin fer el mateix”, destacava, però també recordava que “avui és un dia de celebració, però demà caldrà seguint treballant”.

La carta als reis

A cada representant dels comuns se li va entregar el diploma que l’acredita com a parròquia amiga de la infància, i tots ells van destacar la importància que ha tingut per a les corporacions el fet de tenir un consell d’infants. “És una reunió en la qual sembla que els nens facin la carta als Reis Mags, però que en moltes ocasions ha servit per millorar la nostra parròquia”, va comentar la consellera de l’àrea Social de Canillo, Rosa Maria Mandicó. Les cònsols menors d’Encamp i d’Ordino, Esther París i Gemma Riba, van seguir amb la broma de la carta però també animant els infants a “seguir fent-la, perquè sortim guanyant tots. Ells són els actors principals dels consells i ens ajuden a veure les nostres parròquies des d’un altre punt de vista. A més, els permet conèixer el comú i tocar la democràcia”, deia Riba. París hi afegia: “Nos­altres l’hem implantat aquest any i ens hem adonat de tot el que ens aporta.” La consellera de la Massana Natàlia Cusnir va trencar el protocol i va fer pujar uns quants infants. “Ja sé que no sou nens de la meva par­ròquia però tant me fa. Això no és per a nosaltres, sinó per a vosaltres. Sou molt crítics i ens ajudeu a millorar”, va dir.

Les cònsols majors d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, Conxita Marsol i Trini Marín, tampoc es van perdre l’acte i Marsol va confessar que van patir per poder ser-hi, ja que “vam ser de les darreres parròquies a instaurar el consell d’infants, així que vam haver de treballar molt de pressa”. Per la seva part, Marín recordava els seus temps de consellera de l’àrea Social en què “ja defensava aquests consells”.

El certificat de parròquia amiga de la infància es revisarà cada dos anys, però Alberch afirmava que “ja estem treballant per poder-lo revalidar de cara al futur”.

tracking