Canillo

Impuls a les cooperatives per mantenir la ramaderia

Sílvia Calvó explica que els serveis tècnics del ministeri han preparat l’esborrany d’un projecte que el cònsol ja té sobre la taula

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de Canillo ha emprès ja converses amb el sector ramader per buscar la manera de tirar endavant el pla que ha de permetre-li facilitar el relleu generacional al capdavant de les explotacions de bestiar. El cònsol major, Josep Mandicó, va explicar ahir, en la tradicional Fira de Bestiar canillenca, que “ho estem treballant, Govern ha posat els mitjans necessaris, ens ha presentat ja els esborranys de cap on podria anar al projecte, i ho hem presentat a agricultors i ramaders per encabir-hi aportacions”. Una de les estratègies plantejades per l’executiu andorrà és fomentar el cooperativisme entre explotacions. Mandicó va advertir que la implantació “no serà immediata”, però pot fer-se a “mitjà termini”.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va sostenir també ahir que el comú canillenc disposa d’un primer document tècnic. “A Canillo hi ha un problema generacional, el comú ja té una proposta elaborada pels serveis tècnics del ministeri, i ara són ells els que han de mirar de treballar amb el sector a veure quin serà el moment més oportú per tirar-lo endavant”, va dir Calvó.

De les set parròquies, la canillenca, amb una cabana bovina de 350 caps de bestiar, és la que es troba amb majors dificultats per a la incorporació de joves a la ramaderia. “A Canillo costa més que hi hagi noves generacions, és molt més complicat que en una altra parròquia que estigui a menor alçada, sobretot a l’hivern, quan s’ha de plegar herba”, va admetre Josep Mandicó.

Recel entre ramaders

El cònsol major va afegir que “el bestiar no entén de festes ni vacances, s’ha de cuidar tot l’any i al final no surt a compte el rendiment que se n’acaba traient”. Malgrat reconèixer que es treballa en el projecte impulsat pel ministeri, el màxim dirigent comunal no va voler avançar-ne massa detalls: “no està més avançat”, va defensar. Això sí, va reconèixer que l’acollida està sent desigual entre els ramaders. “Hi ha una mica de tot, és una generació d’una certa edat, es veu amb una certa preocupació”, va admetre. “Ja fa dies, gairebé un parell d’anys que estem treballant en la proposta, hi ha hagut un parell o tres de reunions. Estem intentant encabir tot el que tenim ara amb el que hauria de venir en el futur”, va argumentar el cònsol major.

Sílvia Calvó va donar alguna pista més sobre el futur pla: “és un projecte una mica de cooperativa, que sumarà esforços i farà que sigui més fàcil una feina que és molt dura”. Calvó va detallar que “en aquest cas concret ho hem treballat només a nivell de Canillo, perquè és veritat que a les altres parròquies, ja veiem que les noves generacions estan tornant a agafar les explotacions, es veurà la setmana vinent a la Fira d’Andorra la Vella, que hi ha persones joves al capdavant”.

Ni cònsol major ni ministra d’Agricultura van avançar quina seria la dotació pressupostària de la proposta. “S’ha d’acabar d’ajustar”, va indicar Sílvia Calvó, que va dir que és “sobre la taula” del comú de Canillo. Així mateix, el cònsol major, va comentar que el projecte ha d’avançar de la mà de les dues administracions, i també dels ramaders i agricultors. “Si ho fa serà amb esforços conjunts”, va sostenir.

La ministra va recordar que el Govern treballa per incentivar el sector, per exemple amb ajudes a les explotacions, i que la llei d’agricultura preveu ajudes per a les explotacions existents, com també per a joves ramaders.

UN DIA PER AL BESTIAR

Desenes de persones van congregar-se ahir al matí a la Fira del Bestiar de Canillo, una cita ineludible de la parròquia, que va acollir una vintena d’explotacions de bestiar i més d’una quarantena de parades d’artesania. El cònsol major, Josep Mandicó, va elogiar la mostra com un moment de retrobada d’un sector ramader que aspira aconseguir el relleu generacional, però també com una jornada lúdica que aplega anualment canillencs i visitants. L’aparcament dels Arenys va permetre un any més contemplar vaques, cabres i ovelles, i reunir la majoria de ramaders de Canillo, als quals va entregar-se un obsequi al migdia.

El palau de Gel va acollir, a més, activitats lúdiques i un formigueig d’entrades i sortides de famílies amb nens i nenes, i artesans com l’espardenyer o el cisteller van atraure una bona colla de curiosos, que observaven amb detall la seva tasca. La parròquia va rebre, a més, ahir, la visita d’una comitiva de la ciutat agermanada d’Arès, el cònsol de la qual va mostrar satisfacció per la visita i pel dia radiant.

La majoria dels propietaris d’explotacions ramaderes van evitar agafar protagonisme, però consultats pel Diari, molts van coincidir a apuntar que és veritat que “costa que hi hagi noves generacions”, i que la seva és una tasca dedicada que no atrau els més joves. Al punt de les onze, les autoritats van fer la volta inaugural, amb el cap de Govern, Toni Martí, al capdavant. Acompanyat del cònsol major, Josep Mandicó, Martí va fer-se diverses fotografies amb les famílies que li ho van demanar. També hi van ser la ministra d’Agricultura, Sílvia Calvó, i el d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, així com diversos consellers del comú. La fira, anys enrere un moment d’intercanvi que reunia tractants i pagesos, on es feien tot tipus de transaccions comercials, va ser sobretot ahir una diada lúdica.

Impuls a les cooperatives per mantenir la ramaderia

tracking