Reforma competencial

El PS vol que els exparlamentaris analitzin la reforma dels comuns

El partit insta la Sindicatura a sol·licitar al grup d’exsíndics i exconsellers que emeti un informe sobre les lleis de competències i transferències

El PS vol que els exparlamentaris analitzin la reforma dels comunsCONSELL GENERAL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els tres consellers generals del PS han demanat a Sindicatura que sol·liciti un informe al Grup d’Exsíndics i Ex-consellers generals (Gesco) sobre els projectes de llei de competències i transferències. Els dubtes apareguts sobre la possible inconstitucionalitat d’alguns preceptes arran de l’informe que va encarregar el comú de Sant Julià de Lòria han portat els socialdemòcrates a demanar una altra opinió, que s’afegeix a la dels contrainformes presentats pel Govern que avalen la legalitat dels textos.

Fonts de Sindicatura van detallar que s’ha convocat una junta de presidents que se celebrarà avui expressament per tractar aquesta qüestió, ja que la intenció del grup demòcrata era dur els projectes al ple del 20 d’octubre. El pas dels socialdemòcrates podria endarrerir el debat, ja que si es demana l’estudi, que no tindrà caràcter vinculant, els exsíndics i exconsellers disposaran d’un termini de quinze dies per elaborar-lo.

A la carta presentada a Sindicatura, els parlamentaris apel·len a “la gran transcendència per al nostre país” que tenen les lleis i als “dubtes sorgits en la tramitació dels projectes amb relació al seu encaix amb l’ordenament jurídic vigent”. Per això, veuen “convenient” que “aquells consellers que van treballar les primeres lleis de competències i transferències” es manifestin, perquè poden “aportar elements molt enriquidors al si del debat parlamentari” i ajudar a “obtenir unes lleis adequades a la qüestió que regulen, així com als temps actuals de la nostra societat i que puguin perdurar en el temps”.

Els consellers Pere López i Gerard Alís van destacar ahir en roda de premsa que el col·lectiu d’antics representants té justament la funció d’emetre informes no vinculants “sobre qüestions que es trobin en tràmit parlamentari al Consell General”, en especial sobre matèries “que foren legislades i tractades de manera aprofundida en anteriors legislatures”. Alís va afirmar que “l’experiència i saviesa” dels membres del Gesco ajudarà a “tindre més opinions en el debat i ple del Consell”.

Crítiques als textos legals

Alís va reiterar les crítiques del PS sobretot al projecte de les transferències perquè, a parer del grup, “no s’ajusten a les necessitats reals dels comuns” i fixen un repartiment que “pot crear injustícies a moltes parròquies”. En aquest sentit, va alertar que “Sant Julià resulta molt perjudicada i pot provocar un ensorrament de les seves finances”. A més, van denunciar que no s’ha acceptat cap esmena de l’oposició i que el treball en comissió va ser “exprés”.

Per això, el PS ha presentat setze reserves d’esmena, la majoria a la llei de transferències, en què s’insta a eliminar els aspectes amb dubtes legals i impulsar la proposta de repartiment del PS en funció “de les despeses i necessitats reals de la corporació”. El PS condiciona el suport a les lleis al debat. “Fins que el debat no es conclogui no anticiparem el nostre posicionament”, va sentenciar Pere López.

tracking