L'obra del ràfting s'inicia sense acord amb FEDA

El punt de partida serà avui al pont de Fontaneda, però la meitat dels titulars dels terrenys afectats no s’han avingut encara a pactar amb el comú

L'obra del ràfting s'inicia sense acord amb FEDACOMÚ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les obres de condicionament del circuit de ràfting a Sant Julià començaran avui sense que hi hagi acord amb FEDA per regular el cabal del riu, i sense que el comú hagi pogut tancar encara el tracte amb la meitat de propietaris dels terrenys afectats. Així ho han explicat fonts consultades, que han confirmat que els treballs s’iniciaran a la zona del pont de Fontaneda, com havia avançat al Diari el cònsol menor, Julià Call. L’actuació d’acomodament del riu a l’activitat es farà d’inici amb una sola màquina d’obres i ha de consistir sobretot en la creació de basses al curs fluvial i també afegint-hi pedres pel futur circuit.

FEDA no supeditarà el cabal del riu al ràfting, segons ja va confirmar recentment el cap de Govern, Toni Martí. Per tant, tampoc adaptarà el cabal segons les necessitats de les obres, remarquen les fonts. Els treballs han de durar un mes i mig.

El projecte per fer el circuit de ràfting a Sant Julià afronta a hores d’ara la negativa a l’acord d’una part dels propietaris dels ter­renys, entre d’altres on s’havien de fer els accessos als trams d’inici i final de l’activitat. No s’ha pogut tancar tracte amb l’hotel Imperial, punt on estava previst que se situés la sortida de les barques, així com també falta convèncer altres afectats. Tant a l’espai de sortida com d’arribada és necessari que es facin infraestructures perquè s’hi ubiquin les barques i hi hagi les operacions de càrrega i descàrrega. La zona escollida per a l’inici d’obres ha quedat condicionada per la falta d’acords en altres llocs. La durada de les obres, que s’inicia avui, ha d’allargar-se fins desembre, de manera que l’inici de l’activitat estaria llesta la primavera vinent, després del període de desglaç.

Segons fonts del comú, s’ha treballat en la neteja del riu Valira per fer possible el projecte. Fins ara, segons el comú, el procés de neteja ha servit per eliminar runa i ferralla, i s’ha preparat el terreny amb la voluntat de preservar el medi ambient i l’entorn natural abans d’entrar les màquines a treballar. El comú lauredià manté que “els treballs s’estan duent a terme dins dels terminis establerts” i que les últimes setmanes s’han fet “amidaments, i controls de flora i fauna, d’acord amb procediments recomanats pels tècnics de Medi Ambient”.

PESCA ELÈCTRICA DE TRUITES ABANS DE COMENÇAR ELS TREBALLS AL RIU

Abans que una màquina entri a treballar al riu, el departament de Patrimoni Natural va procedir ahir, amb la col·laboració dels banders, a efectuar una operació de pesca elèctrica per evacuar les truites sense perjudicar el seu estat de salut, i amb el propòsit que siguin retornades al seu hàbitat natural un cop que s’hagin acabat els treballs d’arranjament del riu. En aquest sentit, el comú va subratllar en una nota de premsa que “cal des- tacar que la corporació treballa amb bona sintonia i bona harmonia amb el Govern” i que hi ha hagut la “voluntat de preservar el medi ambient i l’entorn abans d’entrar les màquines a treballar”. Els treballs de condicionament justament després de la temporada de tornejos de pesca al Valira.

tracking