Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Llengua

Campanya per fomentar l'ús del català entre els comerciants del Pas

Govern recorda a botiguers i treballadors que tots els rètols i papers que es proporcionen han d'estar en català, com a mínim
La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, i la cònsol menor d'Encamp, Esther París, durant la roda de premsa.

Campanya per fomentar l'ús del català entre els comerciants del Pas

La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, i la cònsol menor d'Encamp, Esther París, durant la roda de premsa.

ANA / M. M.
Actualitzada 09/10/2017 a les 16:55
El fet que el Pas de la Casa sigui un territori fronterer, amb molta afluència de turistes durant tot l’any, provoca que molts comerços tinguin la rotulació amb un idioma que no és el català o que els clients no puguin ser atesos en català. En vista d’aquest afer, el Govern ha decidit impulsar una nova campanya per conscienciar i explicar als comerciants i treballadors del territori fronterer que tots els rètols i papers que es proporcionin han d’estar en català, a més de poder utilitzar altres llengües. La iniciativa, que compta amb la col·laboració del comú d’Encamp, té com a principal focus d’acció el trasllat de dos tècnics de Política Lingüística al Pas de la Casa. Els tècnics visitaran els diversos comerços per explicar la llei, així com també per oferir-los tots les eines necessàries per aprendre la llengua, si és que així ho desitgen, i per resoldre dubtes pel que fa a la rotulació.

Malgrat que la Llei d’ordenació de l’ús de la llengua oficial preveu sancions per aquells que no compleixin, la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, ha destacat que la voluntat és dialogar i conscienciar a la gent perquè s’adaptin al que diu el text legal, en cap cas sancionar. “Anirem conscienciant a poc a poc perquè utilitzin el català en els seus establiments”, ha ressaltat. La ministra també ha apuntat que la falta de l’ús habitual del català no només es produeix al Pas de la Casa, sinó també en altres territoris del país. És per això que Gelabert no descarta fer campanyes semblants, més endavant, en aquells territoris que calgui més presència del català.

La campanya es distribueix en tres onades, la primera del 15 al 30 d’octubre, la segona del 2 al 21 de novembre i la tercera després de la temporada d’hivern. Un cop passades aquestes tres fases el Govern preveu tenir controlat quin percentatge de rotulació està en català i poder actuar per solucionar-ho. “En la primera conversa que tindrem amb els comerciants els podem animar perquè facin cursos al centre d’autoaprenentatge de català del Pas, en la segona detectarem què falta canviar i en la tercera que tot sigui normatiu”, ha destacat el director del departament de Política Lingüística, Sergi Valdés. En aquest sentit, s’ha explicat que un altre punt central de la campanya serà el centre d’autoaprenentatge perquè, un cop acabi la campanya, l’espai s’encarregarà de mantenir el control sobre l’ús del català en l’àmbit comercial i observar si la campanya ha funcionat.

L’Associació de Veïns i Comerciants del Pas de la Casa ha valorat positivament la iniciativa, sempre que es faci “a poc a poc, sense posar multes i explicant la normativa a la gent”. Així ho ha indicat el president de l’entitat, Jean-Jacques Carrié, després de la roda de premsa, que també ha recordat que canviar la rotulació té un cost econòmic pels comerciants. Carrié també ha valorat positivament el fet de poder realitzar classes de català per millorar el nivell de l’idioma i poder atendre a la clientela en català.
3
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts