Govern afirma que l'ETR evita el risc de talls a Ordino i a la Massana

L’estació es considera necessària perquè l’augment de població i activitat ha fet que el servei es trobi al màxim de capacitat

Govern afirma que l'ETR evita el risc de talls a Ordino i a la MassanaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern sosté que la construcció de la nova estació transformadora (ETR) de l’Aldosa s’ha de fer per evitar el futur risc de talls de llum a la Massana i Ordino. Aquesta circumstància podria derivar-se en un futur de l’augment de població i activitat de la zona, donat que el servei es troba a hores d’ara al màxim de la seva capacitat. Fonts consultades recorden que el projecte ve d’un acord del 1991 de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) amb el comú de la Massana, i que si es vol portar a terme 26 anys després és perquè és ara quan la capacitat del servei ho requereix.

Les fonts de Govern apunten també que l’estació transformadora s’ha de dur a terme als ter­renys de la Gonarda, sense que hi hagi una alternativa, com proposaven els veïns. El motiu és que la inversió que ha fet FEDA durant aquests anys, amb la vista posada en la futura ETR, puja a més de 3 milions d’euros. El Govern també recorda que fins ara s’han reunit amb els veïns fins a sis vegades, i que hi ha hagut voluntat per adaptar l’estació, de manera que causi el menor impacte paisatgístic. En aquest sentit, les fonts de l’executiu andorrà mostren predisposició a continuar escoltant els veïns, però sense que hi hagi possibilitat que l’ETR es desenvolupi a les Paulelles, com reclamava la plataforma ciutadana que hi ha en contra.

Un dels punts més discutits és la preocupació per l’impacte en la salut. Però Govern recorda que l’afectació de la infraestructura, segons l’estudi radioelèctric que va fer-se, serà zero. A tocar de la paret de la infraestructura, s’hi registraran entre 0,1 i 0,5 microtesles, que queda molt per sota de les 100 microtesles que permet Europa, i de la només 1 microtesla que marca Suïssa, el país més restrictiu al respecte.

La plataforma contra l’ETR ha acusat recentment el Govern de falta de transparència i ha dubtat dels informes presentats, que segons ells “recullen la seva voluntat [del Govern]”.

Comissió de seguiment

El cònsol menor de la Massana, Raul Ferré, afirma que s’ha acordat que l’obra de construcció de l’ETR tingui una comissió de seguiment a quatre bandes, que englobarà Govern, FEDA, comú i també veïns. Ferré posa en relleu la inversió que FEDA ha fet fins ara la Gonarda, si bé recorda que “el comú estaria disposat a cedir els terrenys a Paulelles”, la ubicació que agradaria als veïns.

“El nostre propòsit és donar el millor benestar possible als veïns”, assevera. Si bé Ferré recorda que “Govern ens ha assegurat que el risc per a la salut és zero” i que el comú en seguirà el desenvolupament de prop.

tracking