Sant Julià de Lòria

Josep Vila enutja el Govern amb l'informe contra la reforma comunal

L’executiu tem que els liberals vulguin utilitzar els dubtes que pugui generar l’estudi per fer marxa enrere i no votar a favor del text consensuat

Josep Vila enutja el Govern amb l'informe contra la reforma comunalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Govern està enfurismat contra el cònsol lauredià perquè Josep Vila va encarregar un informe a l’exmagistrat del Tribunal Constitucional Miguel Ángel Aparicio contra la reforma de competències i transferències que van consensuar l’executiu, el grup parlamentari liberal i els set comuns. L’enfadament contra Vila se centra en el fet que, segons fonts properes a l’executiu, l’única voluntat de demanar un informe era buscar vies d’aigua per poder atacar-lo. A més, Sant Julià no té res a guanyar en cas que la reforma finalment s’ensorri, perquè amb el manteniment del model actual no té un percentatge més gran del pastís.

El gabinet liderat per Martí està especialment preocupat perquè s’obre la porta que els liberals decideixin ara que els dubtes que pugui generar l’informe justifiquin no honorar el seu compromís de donar suport a la reforma. El cap de Govern va treballar ahir per garantir-se que es manté la voluntat comuna negociada durant molts mesos per un text consensuat. L’informe encarregat per Vila coincideix en el temps amb dos moments especialment crítics. D’una banda, l’estudi d’Aparicio que posa en dubte la constitucionalitat d’alguns punts de la reforma de transferències i competències arriba a les portes del debat d’orientació política. L’èxit d’haver pactat els canvis era un dels triomfs que Toni Martí pensava citar en el discurs, i ara cal que s’asseguri que una de les principals fites de la legislatura no caigui a trossos. De l’altra, el cònsol lauredià ha traslladat l’informe a tocar que finalitzi el període d’esmenes a la totalitat.

Motius criticats

L’executiu està molt disgustat perquè té la sensació, segons les fonts properes al gabinet, que Josep Vila finalment s’ha mogut per una espècie de venjança a l’hora d’encarregar i fer públic un informe que no aporta res a la parròquia, que només dona problemes al Govern i al grup parlamentari. Precisament, el grup parlamentari també es mostra molt decebut amb Vila. L’única explicació que es troba a un fet sense sentit es basa en el fet que Vila ha volgut passar comptes amb Martí i els demòcrates. Els greuges que el cònsol considera acumulats no es limiten que no es va donar prou pes als comuns amb més carreteres secundàries (Sant Julià) en la negociació de la reforma de competències i transferències comunals. Els greuges que Vila considera fets passen també per Naturlandia i com es va gestionar des de l’executiu la crisi de l’abatiment de l’os. També se senten menystinguts perquè l’executiu els ha recomanat que s’oblidin del ràfting quan la idea inicial va venir de Turisme.

DUBTES SOBRE ALGUNES DE LES CONCLUSIONS DE L'INFORME ANTIREFORMA

Un dels aspectes clau de l’informe d’Aparicio sobre la reforma comunal és especialment transcendent perquè considera que la cessió obligatòria de terreny per part d’un comú a l’Estat, sense que l’opinió del comú si s’hi oposa sigui vinculant, seria anticonstitucional. El punt és delicat perquè precisament va ser el principal motiu de discrepància dels liberals amb la reforma competencial. Els liberals defensaven que el comú podia vetar la cessió del ter­reny a l’Estat si no estava d’acord amb la infraestructura que s’anava a construir o volia el terreny per a alguna altra cosa. El posicionament d’Aparicio, però, aixeca molts dubtes, segons diverses fonts jurídiques, perquè es tracta de terrenys de domini públic cedits a l’Estat. Portat a l’extrem Aparicio, segons aquestes fonts, està defensant que si cap comú vol una infraestructura necessària per a la població però poc amable electoralment (i com la immensa majoria del terreny és comunal) mai es podria instal·lar enlloc.

Josep Vila enutja el Govern amb l'informe contra la reforma comunal

tracking