agricultura

Més de la meitat de les plantes de tabac, afectades pel mal temps

Hi va haver sis pedregades durant el període estival que van perjudicar el 57 per cent del total de la plantació

Més de la meitat de les plantes de tabac, afectades pel mal tempsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les fortes pedregades que han caigut sobre les parcel·les de tabac n’han afectat, una o més vegades, 450, i això va donar origen a la realització de 366 peritatges, segons va informar ahir en un comunicat l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA). El 70 per cent de tota la collita s’ha vist afectada per les inclemències meteorològiques, però després del corresponent peritatge, l’afectació real de la qualitat de les plantes de tabac es va reduir fins al 57 per cent, una xifra igualment preocupant, ja que més d’una de cada dues plantes s’ha vist maltractada pel temps. A més, segons informava el comunicat de l’APRA, el 9 per cent de la collita d’enguany ja s’hauria perdut perquè s’han arrencat més de 210.000 plantes.

Les parròquies que més danys van patir van ser Andorra la Vella i Encamp, que haurien vist com pràcticament la totalitat de les seves plantacions haurien quedat afectades en major o menor grau per les dures condicions meteorològiques d’aquest estiu. Per contra, Sant Julià de Lòria, amb només un 25 per cent, va ser la menys afectada amb diferència. L’APRA va comptar fins a sis dies en els quals les pedregades van provocar danys a les plantacions de tabac, i només la de la matinada de diumenge 6 d’agost va afectar les set parròquies. Les dels dies 10 i 21 de juliol en van afectar tres i els altres tres dies van incidir en menys territoris. De totes maneres, Sant Julià, la Massana i Ordino són els llocs on més dies han hagut de suportar les inclemències meteorològiques, encara que no han estat les més da-nyades.

L’APRA va presentar aquestes dades malgrat que no hagi finalitzat el període de cobertura que estableix la pròpia organització pels riscos de pedregada i gelada de la collita, que acaba, oficialment, el 25 de setembre, encara que també van reconèixer que ho van fer perquè ja no esperen nous episodis de pedregades fins aleshores.

El president de l’organització, Xavi Coma, ja havia comentat fa uns dies que les destrosses en algunes plantacions podrien obligar a demanar el sinistre total i després de la pedregada del dia 6 es va confirmar. A més, va explicar que les destrosses en una planta crescuda són molt pitjors que no pas quan encara és petita, per això va assegurar que les pedregades que van caure a l’agost van ser molt més perjudicials que no pas la del juny, i això en va incrementar el perjudici.

tracking