Govern sosté que l'excavació de restes a Santa Coloma s'està fent amb rigor

Patrimoni explica que ha traslladat ossos al cementiri nou i manté que cavarà quatre sepultures senceres localitzades d’acord amb els arqueòlegs

Govern sosté que l'excavació de restes a Santa Coloma s'està fent amb rigorXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El departament de Patrimoni Cultural defensa que ha seguit les recomanacions tècniques de rigor quant a la manipulació de les restes trobades a l’antic cementiri que hi ha davant l’església de Santa Coloma i que actuarà d’acord els informes previs, en els quals hi han participat els arqueòlegs, pel que fa a l’excavació de les, de moment, quatre sepultures senceres que s’hi han localitzat en obrir la rasa pel cablejat del mapping.

Fonts de Patrimoni sostenen que el que s’ha traslladat al cementiri nou és un conjunt d’ossos pertanyents a diversos cossos, i que encara s’ha de procedir “a encarregar l’excavació” de quatre individus localitzats. Una actuació que es farà “sempre a la vista de les recomanacions de l’informe elaborat sobre la primera fase de la intervenció”, asseguren. Les mateixes fonts no descarten la possibilitat que apareguin nous enterraments en el transcurs de l’excavació, i mantenen que es respecten sempre els protocols.

Actualment, després que els tècnics arqueòlegs del ministeri de Cultura fessin una primera prospecció de la zona per on caldrà passar el cablejat de fibra òptica per al mapping, “s’està a l’espera de l’entrega dels projectes tècnics de l’empresa adjudicatària del mapping, d’Andorra Telecom i de FEDA”, per procedir a “enllestir el cablejat”. Patrimoni estima que el procés s’allargarà tres setmanes. A més, diu que la inauguració del mapping dels frescos de Santa Coloma “està prevista per a la temporada de tardor-hivern, malgrat que és cert que encara no hi ha cap data tancada”.

Segons les mateixes fonts, i des del punt de vista tècnic, van caldre diverses reunions per establir a priori les accions que s’estan fent a l’església. “La direcció del ministeri disposa d’un informe previ relatiu al seguit d’intervencions que cal fer a l’església de Santa Coloma” i “hi han participat tots els serveis de Patrimoni: restauració, arquitectura, arqueologia i recerca”, apunten.

L’obertura de la rasa per a la fibra òptica és només una de les accions, però també s’hi preveu la modificació de la il·luminació, el canvi de mobiliari de darrere l’altar, l’adequació de la base del campanar, el tapiat reversible de les finestres de l’absis per fer-les coincidir amb les pintures reals, i la cobertura interior de l’absis per facilitar la projecció, entre d’altres.

Fonts de Patrimoni també reiteren que, abans de l’obertura de la rasa, van fer-se diverses reunions tant amb l’arxipreste de les Valls, Ramon Sàrries, com amb el representant del Copríncep episcopal, “per acordar les accions tècniques necessàries”.

Tranquil·litat del comú

La cònsol major de la capital, Conxita Marsol, va dir ahir que hi ha “plena confiança” en l’actuació que fa Patrimoni per la instal·lació del mapping. “No hem rebut cap neguit ni queixa dels veïns, estem segurs que s’ha actuat correctament” i “tindrem un mapping fabulós com el de Taüll”.

tracking