El comerç avala augmentar la seguretat a l'eix comercial

Les associacions creuen que es trobarà l’equilibri sense que això afecti el pas de vianants ni les accions de càrrega i descàrrega

El comerç avala augmentar la seguretat a l'eix comercialXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els comerciants d’Andorra la Vella i d’Escaldes-Engordany veuen amb bons ulls augmentar la seguretat per reduir el risc de patir un atac terrorista. Després de la reunió que van mantenir dimecres els responsables de la policia amb les cònsols d’Andorra la Vella i d’Escaldes-Engordany, Conxita Marsol i Trini Marín, les diferents associacions donen llum verd a la instal·lació de més mitjans de protecció a les avingudes de Meritxell i de Carlemany per dificultar l’accés de vehicles i protegir, al mateix temps, els vianants.

“Ho valorem positivament perquè ens hem de protegir després dels últims esdeveniments”, explica la presidenta de l’Associació de Comerciants de l’avinguda Meritxell, Sònia Yebra. Per la seva banda, la presidenta de la Federació d’Associacions de Comerciants d’Andorra (FACA), Susagna Venable, considera que “tota seguretat és benvinguda”. “Hi estem totalment a favor perquè no deixen de ser dos avingudes que són l’artèria comercial i on tenim molta gent”, afegeix.

Tot i que encara no s’han concretat les mesures concretes per impedir la circulació de vehicles, Venable creu que una possibilitat és instal·lar elements “que vagin amb la decoració i amb l’ambientació que tenim al carrer i que la policia i els bombers hi puguin circular quan ho necessitin”, explica. Amb tot, remarca que aquesta tasca “correspon als tècnics”, i malgrat la instal·lació d’elements, creu que ni els clients ni els comerciants es veuran perjudicats. “Segur que trobaran alguna solució i estic convençuda que ho faran perquè tothom pugui conviure tranquil·lament”, explica Venable.

“Cal buscar un equilibri”

Per la seva banda, Yebra creu que els mitjans de protecció no afectaran el dia a dia. “Es tracta de fer les coses bé i no té per què afectar. Cal buscar un equilibri i certa seguretat, però no perjudicar el moviment de persones”, afegeix Yebra. Pel que fa a l’afectació als vehicles de càrrega i descàrrega, Yebra creu que es buscarà la manera idònia per gestionar els horaris i les zones per tal que els vehicles pesants no es vegin afectats.

La presidenta de l’Associació de Comerciants de l’Avinguda Meritxell explica que de cara al mes de setembre el comú d’Andorra la Vella té previst reunir-se amb ells i informar-los de les possibles mesures que es puguin adoptar.

Yebra és del parer que aquest és el millor moment per avaluar les noves mesures de seguretat aprofitant que s’està treballant en el pla d’embelliment de l’avinguda. “Som un país petit, però ja que fem el pla d’embelliment i és una cosa que ha de durar un temps no està de més tenir en compte el tema de la seguretat”, diu Yebra, que opina que “és una decisió de sentit comú”. Un apunt que comparteix Venable. “Tindran una mica més de feina per encaixar els elements de protecció, però ara és el moment”, comenta la presidenta de la FACA. Després dels atemptats a Barcelona, tant Yebra com Venable expliquen que encara no han pogut parlar de les mesures que es puguin implementar a l’avinguda Meritxell i Carlemany a les diferents juntes de les associacions. “La gent està esgarrifada amb el que ha passat, però no n’hem parlat”, diu Venable, que considera que malgrat que l’amenaça al Principat sigui baixa, no s’ha d’abaixar la guàrdia. “No tenim por per pensar que pot passar alguna cosa, però no se sap mai”, explica. Per la seva banda, Yebra explica que tampoc han parlat d’aquest tema amb els clients. “Tot és molt recent. Andorra és un país que es caracteritza per tenir molta seguretat, però no preveus alguna cosa així”, diu. Tot i que l’Associació de Comerciants de Riberaygua i Travesseres no es veurà directament afectada per la instal·lació de mesures de seguretat, per proximitat amb la zona, la seva presidenta, Rosa Pascuet, avala la iniciativa de reforçar la seguretat. “Si això ha de donar més seguretat als turistes millor que millor”, diu Pascuet, que considera que es podrà trobar una solució equitativa perquè les mesures no afectin ni la càrrega i descàrrega dels vehicles ni el pas de vianants.

tracking