Turisme

Ruta saludable amb promoció dels drets humans

El ministre de Salut va destacar la importància d’unir la vida sana amb els drets humans i va afirmar que són els “valors andorrans”

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Des d’ahir ja es pot recórrer el Camí saludable dels drets humans, una caminada de 26 quilòmetres que pretén unir els conceptes de vida sana i activa amb la lectura a cada punt quilomètric dels 30 drets recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans, redactada el 1948. El ministre de Salut, Carles Álvarez, va explicar que amb la inauguració d’aquesta nova ruta s’uneixen “els hàbits saludables amb la promoció dels drets humans, i ho fem per un camí que vincula l’Andorra actual amb l’Andorra que al llarg dels segles s’ha mantingut fidel als seus valors i a la seva identitat”. Per la seva banda, el cònsol major de Sant Julià, Josep Miquel Vila, va comentar en nom de tots els cònsols del país que “el Camí saludable recorda l’article 25 de la Carta, aquell que garanteix l’accés a la salut de tots els habitants, i per això creiem que és un gran encert haver creat aquesta ruta que travessa gairebé totes les par­ròquies”. Finalment, el doctor Tomás Evetovits, cap de l’oficina de Barcelona de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per al reforçament dels sistemes de salut, va incidir en les paraules del cònsol major lauredià quan va afirmar que “el dret a la salut no és només l’assistència sanitària, sinó que també ho és el fet de poder disposar d’un medi ambient saludable, d’accés a una alimentació sana i, en general, tenir un entorn que faciliti poder accedir a tot allò saludable”. Evetovits va parlar davant del cap de Govern, Toni Martí, i la resta de personalitats polítiques que van assistir a la presentació.

Primer país a tenir el camí

El Camí solidari dels drets humans començarà al pont de Fontaneda, a Sant Julià de Lòria, i acabarà al parc natural de la vall de Sorteny, a Ordino. Seran 26 quilòmetres que es convertiran en 30 una vegada es torni a la zona d’aparcament, i va ser una iniciativa que el Govern va presentar el març de l’any passat en el marc de la conferència d’alt nivell de la regió europea de l’OMS. Ara s’està pensant ja a intentar exportar-lo, així que el setembre del 2018 Andorra proposarà al comitè regional de l’OMS que creï una xarxa internacional de camins saludables dels drets humans. En aquest sentit, el doctor Evetovits va voler felicitar el Principat per la gran iniciativa mostrada. “Felicitats Andorra per aquest camí. Amb aquesta proposta feu un salt endavant, ja que és un exemple de compromís amb la salut pública i denota l’interès del Govern de passar de la política a l’acció”, va dir el representant de l’Organització Mundial de la Salut, que a més va assegurar que “Andorra està liderant davant la resta de països el projecte Salut 2020, un marc polític europeu per suportar accions governamentals i socials per la millora del benestar i de la salut entre la gent”.

El ministre de Salut va deixar clar que sempre han treballat al costat de l’OMS, de fet va recordar que “l’any que ve celebrarem el 25è aniversari de l’entrada d’Andorra a l’OMS.” A més, va recordar que “som un país pròsper perquè hem sigut capaços de mantenir la diversitat entre la nostra gent, però també els nostres valors locals i universals”. També s’hi va referir el cònsol lauredià, que va afirmar que mantenir aquests valors és l’única manera “de mantenir una vida digna”, i va aprofitar l’ocasió per recordar que fent propostes com aquesta “també ajudem a protegir els magnífics espais naturals que tenim a casa nostra”. Finalment, el doctor Evetovits va demostrar la bona opinió que l’OMS té del país en assegurar que “estem preparats per caminar al vostre costat en aquest itinerari històric que connecta gent de diferents orígens, llengües, cultures o religions i que facilita la vida en pau, bona salut i en harmonia”.

Article 31

Josep Miquel Vila va demanar al responsable de l’Organització Mundial de la Salut la creació de l’article número 31 de la carta dels drets humans i seria “que totes les persones poguessin venir a Andorra a fer aquesta ruta”, va riure el cònsol.

Ruta saludable amb promoció dels drets humans

Ruta saludable amb promoció dels drets humans

tracking