sant joan

Els bombers faran controls tot el dia per evitar ensurts durant la revetlla

El cos realitzarà inspeccions a les dotze fogueres censades però, quant a efectius, no està previst un operatiu “diferent al de qualsevol altre dia”

Els bombers faran controls tot el dia per evitar ensurts durant la revetllaARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cos de bombers es prepara per a la nit més llarga de l’any, la revetlla de Sant Joan. En aquest sentit, el seu director adjunt, Jordi Farré, va assegurar que “a priori no desplegarem cap operatiu diferent al de qualsevol altre dia. Tindrem entre 20 i 22 bombers repartits per tot el territori, preparats per actuar quan sigui necessari”, va anunciar. El nombre de trucades en una nit com aquesta no supera la desena, de fet, els anys anteriors s’ha mantingut bastant per sota però l’any passat hi va haver 16 actuacions a causa de les fogueres i el llançament de petards. “No entenem massa bé aquest increment, i per evitar que es torni a repetir, durant tot el dia anirem fent inspeccions a les més de dotze fogueres que tenim censades. Controlarem que el combustible sigui el correcte, que només sigui fusta i que no hi hagi ni pneumàtics ni plàstics, vigilarem l’alçada, que estiguin a més de 15 metres de qualsevol domicili i que no hi hagi vegetació a la vora”, va informar Farré.

Més fonts i menys soroll

Gaspar Prat, responsable de les botigues Petards Piroprat, calcula que els beneficis seran similars als de l’any passat. “En aquest negoci és molt complicat fer previsions de vendes, però creiem que cada comprador es gastarà una mitjana d’entre 40 i 60 euros. Això sí, hem notat, i no sabem per què, que aquest any les vendes estan anant una mica més lentes i la gent s’espera fins a última hora per fer les compres”, va dir. “La festa de Sant Joan és gairebé tan popular com a Catalunya, i si és veritat que al principi es compraven molts petards de soroll; trons, xinos, àguiles o falleros, ara es porten molt les fonts, les bateries i fins i tot els coets més grans que il·luminen el cel. Això sí, el producte estrella sempre han estat les bombetes i creiem que seguirà sent-ho”, preveia el responsable d’aquesta botiga, que té tres establiments repartits entre el local d’Andorra la Vella, i dues casetes instal·lades a Sant Julià de Lòria i a Encamp. De les tres, Prat creu que totes faran números similars, “ja que tenim el mateix producte i la gent es reparteix per evitar les cues”.

Festes populars

Totes les parròquies organitzen festes per celebrar la revetlla de Sant Joan. A Encamp, que coincideix amb la festa de poble, la nit començarà amb un espectacle de foc a la plaça dels Arínsols. Després, l’encesa de la foguera i també tocarà l’Orquestra València. A Sant Julià, la Flama del Canigó baixarà des d’Andorra la Vella amb una carrera de relleus i es farà una cercavila amb els fallaires. A Escaldes-Engordany el pubillatge recollirà la Flama i donarà pas a l’actuació dels fallaires, per acabar la vetllada al so de La Bruixa Express. A Canillo, el jovent pujarà la Flama fins a l’aparcament dels refugis i es donarà pas al ball, i a Andorra la Vella, que també celebra la festa del poble, la cremada de falles i les fogueres es faran a diferents llocs i tancarà la nit l’Orquestrina Trama, a la plaça Guillemó. A la Massana The Xavi’s Band posarà la música a la plaça de les Fontetes.

tracking