Reportatge

Litúrgia ramadera

Els productors de la Massana aixequen el teló de l’inici de la temporada de pastures amb el tradicional bateig de Setúria.

Litúrgia ramaderaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ramaders de la Massana van celebrar ahir l’inici de la temporada de pastures del bestiar. Un centenar de persones van assistir a la tradicional benedicció del bestiar a Setúria, la zona de pastures més emblemàtica de la parròquia. A diferència de l’any passat, la meteorologia va acompanyar i els assistents van poder gaudir d’un dinar de germanor.

Enguany pasturaran a les muntanyes de la Massana 338 caps de bestiar boví i equí. A més, 1.300 ovelles freqüentaran les zones més altes i boscoses, fet que ajudarà a netejar i a millorar l’estat del sotabosc. La Massana compta actualment amb set unitats pastorals: Pla de l’Estany i les Fonts, Percanela, Pal, Comapedrosa, Comallempla i Setúria. El cònsol major de la Massana, David Baró, va remarcar que l’acte de benedicció “és una festa popular molt entranyable perquè és un punt de trobada i també un gest de suport cap als ramaders”. Per la seva banda, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va explicar que la tradició es manté “viva”, i va destacar que l’executiu està treballant en un pla per atreure els joves al sector primari i garantir un relleu generacional. Les possibles fórmules que es plantegen són la constitució d’una cooperativa i més implicació per part dels comuns. Amb tot, Calvó va explicar que el problema “no és immediat” i que al sector els canvis “s’han de fer a poc a poc”. Durant els pròxims quatre mesos, els ramats dels productors massanencs estaran vigilats per la Rosa. Té 53 anys i s’ha dedicat tota la vida al sector primari. Reconeix que és una feina “sacrificada” tot i que reconeix que li satisfà veure com a la tardor el ramat s’amplia i torna amb els seus amos.

tracking