Transferències

La capital s'aferra a la demanda de rebre més diners per la població

Marsol reitera que el comú no està d’acord amb la proposta del Govern i admet que el seu posicionament s’acosta més al PS

La capital s'aferra a la demanda de rebre més diners per la poblacióArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Andorra la Vella s’afer­rarà fins al final a la demanda perquè els criteris de població tinguin més pes a l’hora de determinar el repartiment de les transferències. La cònsol major de la capital, Conxita Marsol, va explicar ahir que la proposta del Govern no els satisfà i va recordar que “la població té més necessitats que el territori”, motiu pel qual aquest hauria de ser un criteri que prevalgués. La qüestió va tornar a crear tensió a la reunió tripartida d’ahir sobre la reforma de les transferències i va visualitzar la diferència de posicionament entre comuns.

Conxita Marsol va mostrar-se convençuda que la parròquia hauria de rebre més diners per la població que té. La cònsol va admetre que la posició del govern comunal s’acosta a la que ha presentat el Partit Socialdemòcrata (PS), malgrat que va insistir que aquesta ha estat la seva posició des de l’inici i que van defensar-ho així a la campanya electoral. “Tampoc ho demanem tot per a la població i res per al territori, sí un millor equilibri”, va dir Marsol en una compareixença posterior que va fer davant dels mitjans.

La cònsol major de la capital va assegurar que confiava que “el Consell General, que és qui ha de votar la llei, entengui la nostra postura i la valori”. Marsol va exposar que a la taula de negociacions la posició de la capital és “minoritària” i “pocs” la defensen. Conxita Marsol va reivindicar la capitalitat en els serveis.

El cònsol major de la Massana, David Baró, va explicar que, com la majoria dels comuns, no veu amb bons ulls la proposta del PS. Baró afirma que la Massana sempre ha defensat un repartiment “equilibrat” i “coherent” i que la proposta del PS estava desdibuixada perquè no es va concretar la xifra de quilòmetres de carreteres secundàries. Baró va explicar que atès que la formació no sabia de manera precisa la quantitat de trams de carretera a cada parròquia, van decidir introduir criteris de població. Segons Baró, està previst que en els pròxims dies el Partit Socialdemòcrata demani a cada comú el nombre de quilòmetres de carreteres. Amb tot, Baró explica que veu amb bons ulls que la xifra de repartiment sigui de 55 milions d’euros i defensa que la revisió anual segons l’evolució del PIB sigui del 100% i no del 50%. “Amb la proposta del PS podríem guanyar entre 50.000 i 200.000 euros i podríem dir que ja ens beneficia, però hem de ser coherents i treballar amb les variables que ja es van determinar entre els comuns i Govern”, va afirmar Baró.

Crítiques a Marín

La minoria d’Escaldes-Engordany també va reclamar ahir que el criteri de població pesi més. Cèlia Vendrell (PS) va lamentar que la cònsol, Trini Marín, rebutgi el model del PS que afavoreix el criteris de població. Vendrell va recordar que “els serveis es presten a la població”. El liberal Marc Magallón va dir que, amb la reforma com la planteja el Govern, Escaldes seria “l’única que rebria 100.000 euros menys”. Marín, que s’havia expressat diumenge, va declinar ahir fer declaracions.

DA PODRIA ANAR DE LA MÀ DELS LIBERALS PER APROVAR LES TRANSFERÈNCIES

Segons ha pogut saber el Diari de fonts consultades, Demòcrates per Andorra (DA) i Liberals podrien bastir un acord per assegurar que la llei sobre les transferències (i també la de competències, per la qual d’entrada hi havia entesa) s’aprovi al Consell General, en cas que el Partit Socialdemòcrata (PS) estigui determinat a votar-hi en contra. El PS defensa una proposta pròpia per la qual el nombre d’habitants de cada parròquia i el de quilòmetres de carreteres serien factors destacats en el repartiment. Segons fonts consultades, el PS està disposat a donar llum verd i fer un sí conjunt a les competències i les transferències, però no donarà suport a les competències, si no se’l té en compte a l’hora d’aprovar la llei de transferències.

Precisament pel que fa a la proposta del PS respecte a les transferències, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va dir que dilluns vinent serà “un dia clau”, i va confiar que hi acabi havent un acostament amb els altres grups. Marsol va mostrar-se convençuda que “sempre hi pot haver disposicions transitòries” a la llei per si, més endavant, “les necessitats varien”, també a Andor­ra la Vella. Conxita Marsol va lamentar la proposta del Govern perquè “som els que ingressem més en concepte d’impostos”, va dir. “És un perjudici”, hi va afegir.

tracking