Ramaderia

Bona salut de les unitats pastorals de la Massana

Els ramaders, protagonistes de la festa de la benedicció del bestiar a Setúria

Bona salut de les unitats pastorals de la MassanaEduard Comallas

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les zones de pastura de les muntanyes massanenques estan en les millors condicions perquè el bestiar hi peixi durant l'estiu. Avui s'ha fet la tradicional benedicció del bestiar a Setúria, la zona de pastures més emblemàtica de la parròquia, ja que és l'escenari de la llegenda que narra la lluita dels pobles de Tor i de Pal per aquestes terres.

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sergi Gueimonde ha explicat que la redistribució del bestiar en les diferents unitats pastorals –en base al pla d’actuació el·laborat al 2013 que proposava mesures correctores per evitar la sobrecàrrega- està donant bons resultats. Durant aquest any es farà un nou estudi amb el CENMA per avaluar les accions i definir futures actuacions.

Enguany pasturen a les muntanyes de la Massana 338 caps de bestiar, bobí i equí, a més d'unes 1.300 ovelles, que peixen en zones més altes i boscoses, cosa que ajuda a netejar i a millorar la salut del sotabosc.

La Massana compta amb set unitats pastorals: Pla de l'Estany i les Fonts, Percanela, Pal, Comapedrosa, Comallempla i Setúria.

El cònsol major, David Baró, ha remarcat que "l'acte de benedicció és una festa popular molt entranyable perquè és un punt de trobada i també un gest de suport cap als ramaders. Des de Medi Ambient es treballa per assegurar les guardes comunes amb la contractació de la vaquera i també vetllant perquè les càrregues ramaderes siguin òptimes".

Després de la tradicional benedicció, que simbolitza la pujada del bestiar a les pastures de muntanya, després d'haver passat la primavera als prats de dall i a l'hivern estabulats a les corts, s'ha fet el dinar de germanor entre autoritats i ramaders.

tracking