Arcalís incrementa la despesa per client un 9%, fins a 21 euros al dia

L’estació augmenta els ingressos a 3,78 milions tot i tenir 10.000 esquiadors menys

Arcalís incrementa la despesa per client un 9%, fins a 21 euros al diaArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Arcalís ha tornat a tancar en positiu. Els números definitius s’han d’acabar de definir aquesta setmana, però el cònsol major ordinenc es mostra satisfet perquè apunta que “tancarem amb 100.000 euros més que l’anterior i tres anys amb aquestes xifres positives vol dir que alguna cosa estarem fent bé”. Josep Àngel Mortés remarca que aquests resultats han estat el fruit d’una temporada amb 182.000 dies d’esquí, 10.000 menys que la campanya prèvia, però amb més despesa dels clients i, per tant, increment de la facturació. I explica, a COPE Andorra-AD Ràdio, que “en global els ingressos propis són de 3,78 milions d’euros, uns 100.000 més que l’any passat”, que es vinculen a la millora de serveis complementaris a l’estació, com restauració o l’escola d’esquí.

Etiquetes:

Els indicadors d’Arcalís revelen que l’augment d’ingressos propis en un 3% ha estat possible perquè “els ingressos per dia d’obertura de l’estació pugen un 4%, perquè teníem uns 27.000 euros aproximadament i aquesta temporada uns 28.500”, exposa el cònsol major. I ressalta que encara hi ha un aspecte més positiu “perquè el que és molt important és la despesa mitjana per esquiador, que hem incrementat un 9%, ja que teníem més de 19 euros i hem passat a quasi 21”, que s’han registrat en els 133 dies que les pistes ordinenques han estat obertes, en total dos menys que l’hivern anterior.

ATRACTIUS PER AL FINANÇAMENT

El balanç positiu de l’estació té, segons Mortés, una lectura interessant perquè “fa veure si l’empresa està funcionant bé o no i és un dels punts importants als quals es dona força i garanties per tirar el projecte endavant i de cara a la gent que vulgui finançar projectes a Arcalís”, amb referència a la implementació del pla director dissenyat des de Secnoa. La prioritat és construir el telecabina que ha d’unir l’Hortell amb la Coma, amb un cost previst d’uns 7 milions, “en una inversió que per a nosaltres ha de marcar un abans i un després a Arcalís”, recalca el cònsol ordinenc i president de la societat. Puntualitza que la Coma és una de les zones amb millor neu d’Andorra, “una zona a potenciar i que està molt mal comunicada”, i amb el giny previst en dies de mal temps i vent es podrà obrir la part alta del domini “perquè ara només es pot pujar pel telecadira i molts cops hem de tenir la Coma tancada”, de manera que es podrà obrir molts més dies i tenir una segona via d’accés a les zones altes de l’estació.

Mortés recorda que el giny hauria de funcionar la temporada 2018-2019 i les obres haurien de començar a principi del 2018, però l’endeutament que es genera a Secnoa computa per al comú i això impedeix construir el telecabina demanant un crèdit. “Estem molt limitats i hem de trobar altres vies i és el que estem treballant”, assenyala el mandatari, que precisa que en cas que hi hagués inversos privats interessats a posar capital a les pistes ordinenques, ara no n’hi ha cap, seria una via per fer el giny. Com que no hi és, la societat perfila els detalls del project finance perquè constructors, empreses de ginys i bancs s’impliquin en el finançament “perquè si no, no el podem tirar endavant i si no es fa Arcalís s’anirà quedant cada any més enrere, sense invertir perds clients i atractiu perquè volen trobar coses noves”, i avança el cònsol que “ja hi ha empreses interessades, bancs i empreses de telecabines Leitner i Doppelmayr, i estem en fase preliminar mirant com muntar l’estructurar perquè sigui viable” en una fase.

L’alternativa que es busca és fer una societat independent de Secnoa de la qual formin part les empreses implicades en el projecte i que Arcalís retorni la inversió en funció del nombre d’esquiadors que passin per les instal·lacions. Una fórmula que “beneficia molt l’estació per fer el retorn”, assegura Mortés, i que per a les empreses que assumeixen el finançament suposa que “hi ha uns interessos i no són els mateixos que quan vas a demanar un crèdit, són més elevats, però tampoc hi ha 50 fórmules diferents”. I destaca que s’ha de trobar l’equilibir “per no ofegar el funcionament normal de l’estació i poder continuar la millora en serveis i poder fer inversions a la parròquia”.

MÉS FACILITATS AMB ELS BANCS

El mandatari destaca que el fet que les empreses especialitzades en ginys “tinguin molta predisposició” per al projecte representa “una part molt important”, i afegeix que el balanç positiu de Secnoa facilita poder implicar els bancs. “Quan veuen una compa­nyia que tira endavant, com Arcalís els últims anys, dona garanties, i cada cop és més fàcil aconseguir crèdit perquè veuen que és un projecte viable i això ens tranquil·litza, ja que hem fet la feina les tres temporades anteriors.”

Per al proper hivern s’invertirà mig milió d’euros en canons de neu i el teleesquí dels Orris per a la Coma, “que és una zona molt important de debutants, de les millors que hi ha al país, però no s’ha potenciat mai”, conclou.

tracking