Liberals i el PS qüestionen que la plataforma estigui dins la legalitat

Els partits de l’oposició afirmen que el Govern ha declarat la infraestructura d’interès nacional de manera poc clara i incomplint la llei

Liberals i el PS qüestionen que la plataforma estigui dins la legalitatGRANDVALIRA-ENSISA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Liberals i el PS denuncien que la declaració d’interès nacional de la plataforma esquiable i d’un aparcament soterrat a Soldeu incompleix la llei perquè no reuneix cap dels criteris que marca per obtenir aquesta titulació. Des de DA, en canvi, es defensa la legalitat i la necessitat de la infraestructura. El primer secretari del PS, David Rios, va demanar ahir al Govern “que respecti la legalitat vigent perquè ara dubtem claríssimament de si aquesta qüestió és legal o no”. Per això va rebutjar valorar la idoneïtat del projecte presentat dijous a Canillo i va manifestar que “ja és prou greu que Govern estigui declarant un bé d’interès nacional d’una manera poc clara”.

El partit ha registrat una pregunta que Govern haurà de respondre el 15 de juny al Consell General on sosté que el projecte no compleix cap dels supòsits –com són que tingui caràcter sanitari, educatiu, cultural o de seguretat– que estableix la Llei general d’ordenació del territori per declarar un bé d’interès general. “És clar i evident que aquest equipament no entra dins dels previstos per la llei”, va afirmar el conseller general Pere López, el qual va destacar a més que “l’interès nacional ha de venir avalat per la participació del Govern en el projecte” i en aquest cas l’impulsor és Ensisa, la gestora privada de les pistes.

Liberals dubta de la mida

Des de Liberals d’Andorra, el conseller Jordi Gallardo també va manifestar els seus dubtes amb motiu de l’anunci del trencament de Grandvalira i va afirmar que “la declaració potser no s’ha fet en base al que permet la Llei del sòl”, ja que “per declarar aquesta plataforma d’interès nacional els criteris de la Llei del sòl no s’ajusten”. Respecte al que pot aportar la infraestructura, va assenyalar que “pot ser important per al país”, però va dubtar de les dimensions. “No sé si hauria de ser tan gran com és”, va sentenciar. La plataforma, que costarà 24 milions, ocuparà 12.000 metres quadrats i l’aparcament –de tres plantes i 440 places–, 5.000 més.

De la seva banda, DA destaca el valor afegit que aportarà un equipament d’aquestes característiques al país, ja que permetrà prestar servei quan hi hagi competicions d’esquí d’alt nivell internacional i en defensa la correcció del procediment legal. El portaveu del grup de la majoria Marc Ballestà va assegurar que serà “un projecte bo per al país” perquè “ens permetrà tindre competicions d’alt nivell” i “posarà en valor les nostres pistes d’esquí”. En aquest sentit, va posar de manifest que revaloritzarà “un dels grans actius que tenim al nostre país” com és l’estació d’esquí Soldeu-el Tarter.

Pel que fa als dubtes de l’oposició sobre la legalitat de la declaració d’interès nacional, Ballestà va explicar que “ara cal poder esvair els dubtes que ha pogut generar” però va deixar clar que “tenim la confiança que des de les institucions comunals i des del Govern les coses s’han fet de forma correcta i per tant aquesta infraestructura podrà tirar endavant”.

BLANCH, DEDICAT A LA PLATAFORMA I A LA COPA DEL MÓN

Ensisa va matisar ahir, mitjançant un comunicat de premsa, que el fins ara director general de la gestora de l’estació de Soldeu-el Tarter, Conrad Blanch, continuarà vinculat a la societat com a director executiu de projectes estratègics i membre del consell d’administració. Blanch, que en la reunió de poble de dijous al vespre en què es va presentar el projecte de la plataforma esquiable de la pista Avet i l’aparcament annex va anunciar que deixava la direcció general d’Ensisa, liderarà a partir d’ara dos “projectes estratègics” per a la societat: les finals de la Copa del Món d’esquí i la construcció de la plataforma, així com aquells que “el consell d’administració consideri oportú”.

El càrrec de director general d’Ensisa l’ocuparà el fins ara director general adjunt, David Hidalgo, que porta 17 anys a la societat on ha assumit diverses funcions directives. Hidalgo ha fet estudis a IESE (PDG General Management), a Esade (M.B.A.) i a la Universitat Pompeu Fabra (ADE), i en la seva trajectòria professional ha passat per empreses com AVIVA Canadà i Espanya com a financial manager i controller. És professor del màster de Gestió Esportiva a l’Institut Johan Cruyff (UAB).

tracking