Els artesans de les fires, al centre de la polèmica pels impostos

Els venedors ambulants ocupen bona part de les parades de les fires i mercats sense haver de pagar els impostos propis d’un negoci

Els artesans de les fires, al centre de la polèmica pels impostosFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

A les fires i mercats ambulants que se celebren a molts pobles del Principat s’hi instal·len parades d’artesans o venedors ambulants que venen els seus productes handmade, moltes vegades fets fruit d’una passió o un hobby, és a dir, que no són professionals. Això ha provocat la polèmica entre algun comerciant que reclama que mentre ells tenen un negoci pel qual han de pagar impostos, llum o lloguer per exemple, aquests artesans només han de fer la inversió per tenir una paradeta i poden quedar-se tots els beneficis que puguin durant els dies que dura la fira. Sílvia Moral regenta la botiga The Quilt Corner, un negoci de teles i costures on també ensenya a fer articles de patchwork. Ella afirma que pel seu negoci “he de pagar impostos, m’he de fer autònoma, tinc un local pel qual pago lloguer i llum i ells [els venedors ambulants] només paguen la caseta de l’estand, a Andoflora a la Massana o al Mercat Medieval d’Andor­ra la Vella”.

Competència deslleial

Moral critica l’actitud de la corporació de la Massana per “afavorir la competència deslleial” que tenen els comerciants reglats. “No critico els artesans, sinó que tot el sector s’hauria de regular d’alguna manera per estar en igualtat de condicions. A Andoflora hi havia venedors que comerciaven amb productes com els meus i a preus irrisoris. El comú hauria de regular-ho i no fer els ulls grossos per tenir una fira amb més parades. Si els venedors ambulants volen tenir activitat comercial, que creïn un negoci”, defensava la comerciant de la Massana.

Des del comú es nega aquest tracte de favor i afirmen que “obrim les fires com Andoflora o el Mercat de Nadal a la participació de tots els comerços i també compta amb artesans, com totes les fires que es fan al voltant”, a més, recalcaven en un comunicat, “com que el nombre de parades és limitat, sempre tenen preferència els comerços de la parròquia”.

Des del comú també van afirmar que les fires i mercats són “activitats dinamitzadores que atrauen molt públic i beneficien tot el teixit comercial de la parròquia, a més la majoria de comerciants va contribuir al fet que l’ambient d’Andoflora es respirés per tota la Massana”.

tracking