Els comuns veuen a prop l'acord de competències

Mandicó explica que l’únic escull és determinar si l’informe dels comuns relatiu a la cessió de terreny serà o no vinculant

Els comuns veuen a prop l'acord de competènciesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El principi d’acord per tancar un text consensuat per a la reforma de les competències podria ser una realitat la setmana que ve després que els cònsols majors d’Escaldes-Engordany i Canillo, Trini Marín i Josep Mandicó, van confirmar ahir que l’únic escull que separa el Govern, els grups parlamentaris i les corporacions és determinar si l’informe que les parròquies han d’elaborar a l’hora de cedir un terreny a l’Estat ha de ser vinculant. Mandicó, en la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols, va recordar que l’acord és total quant al fet que la cessió serà gratuïta, però que encara hi ha “algunes discrepàncies” respecte al caràcter vinculant o no dels informes del comuns per acceptar construir als seus terrenys.

El cònsol major de Canillo va indicar que en aquesta qüestió “s’ha avançat” i que en la reunió de dilluns passat “van sortir vàries propostes i alguns grups parlamentaris van demanar de continuar treballant-les”. Mandicó va insistir que estan “molt avançats en tots aquests punts”, i va assegurar que “no crec que ens encallem gaire”. Segons el mandatari parroquial, “la setmana que ve esperem que els grups expliquin les seves propostes i ho puguem acabar de tancar”.

Mandicó va assenyalar que “des dels comuns el que és clar és que es va arribar a un acord amb el Govern en el qual ens sentim tots còmodes”, i va assegurar que amb qualsevol proposta que sigui per donar més garanties als comuns “ens trobarem millor”. Respecte a la proposta del grup liberal que els informes vinculants siguin sobre les infraestructures no incloses en els plans sectorials a llarg termini que elabori el Govern, va dir que “s’ha d’esperar que aquesta proposta s’acabi de definir i l’haurem d’estudiar per veure si ens hi trobem bé”.

Acord total per les guarderies

La cònsol major d’Escaldes-Engordany sí que va admetre que l’acord és total pel que fa a les escoles bressol. “S’ha arribat al consens sobre que la competència sigui dels comuns i en contrapartida fer un pla pedagògic nacional”. Respecte al global de la negociació, va assegurar que “s’està fent una gran feina” a la taula de treball tripartida. “Està sent llarg”, va dir, perquè es tracta d’una reforma “no diré complicada, però sí important per la seva magnitud”, i hi va afegir que respecte a les competències “anem pel bon camí”.

Cens d’animals aquest any

A la reunió de cònsols d’ahir es va acordar que sigui el comú d’Escaldes-Engordany qui convoqui el concurs per a la gestió del cens nacional d’animals domèstics per tenir registrades totes les mascotes que hi ha actualment al país, tant de residents habituals com de temporers, mitjançant l’ADN. Marín va indicar que el plec de bases està avançat i que un cop els diferents comuns facilitin al d’Escaldes-Engordany treure el concurs, es farà. Els cònsols esperen que abans que acabi l’any estigui adjudicada la gestió, tot i que encara s’ha de definir si els propietaris dels animals, que hauran de fer-se càrrec del cost de les analítiques, rebran alguna subvenció per pagar-les en els primers mesos de l’entrada en vigor de l’obligació de registrar els animals al cens. També s’haurà de determinar el preu i l’aplicació de les sancions a qui no registri els animals al cens.

Cal recordar que aquest registre permetria poder utilitzar les proves genètiques per localitzar els propietaris incívics que no recullen els excrements dels animals i seria consultable tant pel Govern com pels comuns.

D’altra banda, a la reunió de cònsols també es va avançar en la implementació d’un sistema de bicicleta elèctrica compartida que també podria ser una realitat abans de final d’any. Cada comú ja ha determinat on s’ubicaran les estacions de cada parròquia. Un cop tancat aquest aspecte, el Govern ja pot convocar un concurs per a la posada en marxa.

tracking