Reportatge

Esport i salut a l'estiu

El centre d’Escaldes-Engordany s’omple de propostes d’activitat física i vida saludable pel Tamis, la primera mostra del sector. Esports de muntanya, de gel i fins i tot balls comparteixen espai amb una proposta gastronòmica sana i diversió per als més petits.

Esport i salut a l'estiuFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Moltes de les persones que pujaven ahir per l’avinguda Carlemany no s’ho creien quan es trobaven un autobús enmig de la calçada. No és que el comú permeti el trànsit de vehicles, sinó que formava part del primer estand de Tamis, la primera mostra de turisme actiu de muntanya i salut, que va començar ahir al matí i durarà fins a les tres de la tarda d’avui. Tamis és una iniciativa del comú d’Escaldes-Engordany a la qual s’han sumat la resta de parròquies i vol promocionar l’activitat esportiva en els mesos de primavera i estiu.

Gran part de les empreses que hi han participat estaven molt satisfetes amb la proposta i confiaven que seria una manera de donar-se a conèixer. És el cas de Jordi Sallés, el propietari d’Andorra 3.000 Mountain Guides, una empresa que acaba d’arrencar i que organitza excursions per la muntanya: “Hem obert fa un any i volem crear-nos un coixí de clients, per això hem vingut aquí per donar-nos a conèixer.” Al seu costat hi ha la més assentada i coneguda Andorra Ultra Trail. A ells no els fa falta excessiva promoció perquè organitzen sis carreres d’alta muntanya i ja tenen gairebé totes les places cobertes. Tot i així, el director de cursa, Gerard Martínez, afirma que “el turisme actiu és una gran sortida i una gran promoció econòmica per al país. La majoria de la gent ens coneix pel shopping i l’esquí però és important que se sàpiga que a l’estiu també es pot fer activitat esportiva”. Una mica més avall hi ha una reproducció d’una vagoneta del Tobotronc, de Naturlandia a Sant Julià de Lòria. Ells també han volgut formar-ne part.

Passejant amunt i avall, visitant tots els estands hi havia la cònsol major, Trini Marín, molt satisfeta per la participació de tots els comuns: “Estic molt agraïda que s’hi hagin sumat. És pel bé del país i podem mostrar tots els valors que portem a dins, per això hem volgut vincular l’esport i la vida saludable en una mateixa mostra. Aquí trobarem estands que fomenten l’activitat física però també una bona alimentació i una vida sana.”

A la plaça Coprínceps, un gran estand d’Andorra Turisme s’ha instal·lat al centre. A dins hi ha un petit taulell dedicat a cada parròquia i exposen als visitants l’oferta local que tenen. A més, al costat hi ha un gran mapa topogràfic del Principat perquè els nens juguin a endevinar on estan ubicats les diferents parròquies, rius, muntanyes o elements típics del país.

Els nens són l’altre gran al·licient de la festa, ja que al parc infantil del Prat del Roure s’hi fan activitats per als més petits. Castells inflables, jocs de tennis o una pista de cúrling posada pel Palau de Gel de Canillo amb l’objectiu de donar a conèixer l’esport i promocionar el Campionat d’Europa que comença avui mateix. Allà també està instal·lada una carpa on es fan classes gratuïtes de 45 minuts que organitza cada parròquia. La Vanesa Díaz és la professora de zumba i comenta que “per a la sessió que tinc ara han vingut algunes de les meves alumnes i espero que se n’apunti alguna més que estigui per aquí”. Al costat hi ha una carpa amb tauletes a l’exterior, per fer un tast de productes típics del país. Prenent el sol i menjant un pastisset hi ha la María José, el Gastón i el Jordi: “Hem provat el menjar i està molt bo. Aprofitem el bon dia que fa per portar els nens a jugar i mentrestant nosaltres ens divertim a la nostra manera”. Igual que el Marc, un pare que ha vingut amb els seus fills i que afirma que “ells s’ho passen pipa i nosaltres coneixem noves propostes per al nostre oci. Hi hauria d’haver més activitats com aquesta”.

Per cert, l’autobús instal·lat a l’entrada de l’avinguda Carlemany promociona la 40a Volta als Ports, una cursa que en els darrers tres anys ha tingut 1.500 ciclistes inscrits.

tracking